Tornionjoen tulva hidastui: Pahimmillaan vesi nousi 40 senttiä vuorokaudessa

Lähipäivien sää vaikuttaa merkittävästi Tornionjoen tulvatilanteeseen. Tornion tulvapenkereen uskotaan riittävän.

tulvat
Rollaattorissa istuva mies seuraa Tornionjoen tulvaa Torniossa.
Tiistaina Tornion kaupungin rannassa oli rauhallista.Risto Koskinen / Yle

Tornionjoen vedennousu on hidastunut eilisestä, mutta vesi nousee edelleen noin 15 senttiä vuorokaudessa. Torniossa on varauduttu tulvaan korottamalla tulvapengertä puomien ja hiekkasäkkien avulla. Tiistaina tehdyn arvion mukaan vesi ei ylitä Tornion Kaupunginlahtea suojaavaa tulvapengertä.

Tulvapenkere Torniossa Tornionjoen varressa.
Tulvapenkere Torniossa Tornionjoen varressa.Risto Koskinen / Yle

– Nyt vedenpinnan nousutahti on hiipunut kun pahimmillaan se oli 40 senttiä vuorokaudessa. Tämän hetken tiedon mukaan vesi nousee Torniossa vielä tämän viikon ajan, mutta nousutahti on hidastunut ja näyttää siltä, että vesi tulee pysymään tulvavallien joen puolella, arvioi Lapin pelastuslaitoksen vt. pelastusjohtaja Harri Paldanius.

Tornionjoen tulva noussut jo rannassa olevan rakennuksen kulmalle.
Tulvavesi on noussut jo Tornion keskustassa sijaitsevan ravintolarakennuksen kulmalle.Risto Koskinen / Yle

Sateita odotettavissa loppuviikolla

Nyt Torniossa seurataan tiiviisti lähipäivien sään kehittymistä. Lapin ELY-keskuksen mukaan lähipäiville ei ole ennustettu suuria sateita Tornion vesistöalueelle, mutta torstaille ja perjantaille sateita on luvassa.

– Tämän hetken sääennusteet näyttävät siltä, että meidän torjuntatoimet riittävät ja vesi pysyy näiden penkereiden joen puolella, kertoo pelastusjohtaja Harri Paldanius kertoo.

Kovat sateet voivat kuitenkin muuttaa tilannetta.

– Jos täällä Torniossa sataa vettä, niin se ei vaikuta tämän joen pintaan vaan vesi se menee tuonne merelle, mutta jos pohjoisempana tulee paljon vettä, eli yli 20 millimetriä päivässä, niin se taas alkaa nostamaan vedenpintaa myös täällä Torniossa, sanoo Paldanius.

Haaparannalla rakennettaan tulvasuojaa.
Haaparannan kaupungin rannassa pystytettiin tiistaina tulvasuojaa.Risto Koskinen / Yle

Suomen ja Ruotsin viranomaiset ovat pitäneet tulvatilanteesta kokouksen tiistaina. Ruotsin puolella Haaparannalla on jatkettu varautumista veden nousuun ja tiistaina kaupungin rantaan levitettiin lisää tulvaesteitä.

Rajan molemmin puolin asuville riskialueen asukkaille on lähetetty tekstiviestit tilanteesta ja heidän tulee seurata tiedotteita sekä välttää tarpeetonta liikkumista riskialueella, korostetaan ELY-keskuksesta.

Tornionjoki tulvii.
Haaparannalla tulvavesi on peittänyt leirintäalueen.Risto Koskinen / Yle