Rovaniemellä halutaan listata lääkkeiden lisäksi vanhusten lempilaulut – kulttuurinen vanhustyö luo hyvinvointia

Rovaniemi panosti kulttuuriseen vanhustyöhön palkkaamalla ikäihmisten kulttuuripalvelujen tuottajan. Vastaava malli on käytössä Helsingissä, Tampereella ja Seinäjoella.

Rovaniemi
Kulttuurituottaja Matti Selin pitää taidetta ja kulttuuripalveluja jokaisen perusoikeutena.
Kulttuurituottaja Matti Selin pitää taidetta ja kulttuuripalveluja jokaisen perusoikeutena.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Jos hoitaja kokee, että laulu voisi olla hänen työkalupakissaan yksi työkalu, niin häntä pitäisi rohkaista siihen ja tarjota esimerkiksi koulutusta, ikäihmisten kulttuuripalvelujen tuottaja Matti Selin sanoo.

Terveydenhuoltoon liittyviä asioita kirjataan tarkasti, mutta ihmisten kulttuurisia mieltymyksiä ei tunneta.

Kulttuurituottaja Matti Selin, Rovaniemen kaupunki

Selinin kertoma esimerkki on yksi tapa saada taidetta ja kulttuuria mökin mummoille ja lisätä näin vanhusten hyvinvointia. Vastaavanlaisia ennakkoluulottomia avauksia tarvitaan, kun sote-uudistus lisää ennaltaehkäisevän työn määrää kunnissa.

Rovaniemellä halutaankin nyt listata lääkkeiden lisäksi myös vanhusten lempilaulut.

– Terveydenhuoltoon liittyviä asioita kirjataan tarkasti, mutta ihmisten kulttuurisia mieltymyksiä ei tunneta, Selin sanoo.

Olennaista on, että ihmistä hoidetaan kokonaisuutena ja hänen taustansa tunnetaan.

– Jos ihminen on tykännyt esimerkiksi klassisesta musiikista, niin saataisiin tuettua sitä jatkossakin.

Matti Selin palkattiin Rovaniemelle kulttuurituottajaksi huhtikuussa. Puolet palkasta maksaa sosiaali- ja terveyspalvelut.
Rovaniemellä huhtikuussa aloittanut ikäihmisten kulttuuripalvelujen tuottaja Matti Selin on myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja. Puolet hänen palkastaan maksaa kulttuuripalvelut ja toinen puoli otetaan peruspalvelujen budjetista.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Aletaan ymmärtää, että taiteella ja kulttuurilla on oikeasti hyvinvointivaikutuksia ja että sillä on iso merkitys, että toimitaan tällä tavalla ennaltaehkäisevästi, Selin sanoo.

Sote-malli vaatii ennakkoluulottomia uudistuksia

Rovaniemi on osa 13 suomalaisen kaupungin Aili-verkostoa, jossa kehitetään kulttuurista vanhus- ja seniorityötä. Vastaavanlaisia toimintamalleja, jossa kulttuurituottajan palkka maksetaan sekä perusturvan että kulttuuripuolen kassasta löytyy ainakin Helsingistä, Tampereelta ja Seinäjoelta.

Rovaniemen vapaa-ajanpalvelujen palvelupäällikön mukaan ikäihmisten kulttuurituottajan palkkausta vauhdittivat sote-alalle kaavaillut muutokset.

– Yhdessä perusturvapalvelujen kanssa mietimme, miten voisimme ennakoida sitä, että tapahtuu uudistuksia, jolloin sote muuttaa maakuntaa ja moni ennaltaehkäisevä palvelu jää kuntaan, Merja Tervo sanoo.