Rakennuksille työrauha – työntekijät hyväksyivät maltilliset palkankorotukset

Työntekijäpuolen mukaan sopimus tuo useita parannuksia alalle.

Palkka ja työsuhde-edut
Rakennusmiehet asentavat seinäelementtiä.
Rakennusmiehet asentavat seinäelementtiä kerrostalotyömaalla.YLE / Petri Aaltonen

Rakennusmiesten työntekijäjärjestö on allekirjoittanut uuden kaksivuotisen palkkaratkaisun.

Rakennusliiton hallituksen mukaan sopimus sisältää palkankorotusten lisäksi useita muita parannuksia, kuten oman ilmoituksen sairauspoissaolosta.

Viime viikolla neuvoteltu sopimus nostaa rakennusalan palkkoja kahdella yleiskorotuksella ja vähimmäispalkkoja kahdella korotuksella. Yleiskorotus on 30 senttiä ja taulukkopalkkojen korotus on 40 senttiä kerralla.

Ensimmäinen yleiskorotus ja taulukkopalkkojen korotus tulee tulee heti uuden sopimuskauden alussa reilun kahden viikon päästä kesäkuussa. Sopimus koskee rakennusalan lisäksi seitsemää muuta sopimusalaa, kuten lvi-asentajia.

Pitkään neuvotellun rakennusalan sopimuksen palkankorotukset ovat Rakennusliiton mukaan ainakin syksyn ja talven työmarkkinakierroksen tasoa. Neuvotteluiden panokset kovenivat loppuvaiheissa, kun työnantajapuoli uhkasi sulkea työpaikat työsululla. Aikaisemmin työntekijäpuoli oli ilmoittanut laajentavansa lakkoilua rakennustyömailla.

Muodollisesti sopimusratkaisu vaatii vielä työnantajapuolen lopullisen kuittauksen. Todennäköisesti työnanatajapuolen Rakennusteollisuuden hallitus hyväksyy sopimuksen tämän viikon aikana.

Juttua korjattu klo 18.50: Alun perin jutussa luki, että pitkään neuvotellun rakennusalan sopimuksen palkankorotukset jäävät syksyn ja talven työmarkkinakierroksella yleisesti sovituista tasoista. Kuitenkin Rakennusliiton mukaan korotukset ovat yleisen linjan mukaisia.