Herätys: Näin nuuska kulkee Haaparannalta Suomeen, Koreoiden tapaaminen peruuntui, helteet jatkuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nuuskarasioita
Antti J. Leinonen / Yle

Yle tutki: Näin toimii nuuskaralli Haaparannalta Suomeen

Purkki salakuljetettua ruotsalaisnuuskaa on vain yhden klikkauksen päässä suomalaisen teinin suusta. Nuuskaa välitetään avoimesti muun muassa sosiaalisen median kautta. Ylen toimittaja Satu Miettinen matkusti Haaparantaan selvittämään, kuinka nuuskaralli rajan yli toimii.

Ylen kysely paljasti ongelmia yliopistojen rahoituksessa

Helsingin yliopiston ulko-ovet.
Petteri Paalasmaa / AOP

Suomen yliopistokoulutuksessa on Ylen yliopistoille tekemän kyselyyn mukaan suuria ongelmia. Valtaosa niistä liittyy yliopistojen nykyiseen rahoitusmalliin, joka vaikeuttaa yliopistojen pyrkimyksiä vastata elinkeinoelämän tarpeisiin ja näyttää myös heikentävän koulutuksen tasoa.

Vuoden eläinlääkäriksi valittiin lehmien työterveyslääkäri

Lehmät tervehtivät Reijo Junnia navetassa.
Kalle Niskala / Yle

Suomessa on 300 000 lypsylehmää. Niiden sorkka- ja jalkaterveys on intohimo vuoden eläinlääkäriksi valitulle Reijo Junnille. Lehmä on iso eläin ja viettää paljon aikaa jalkojensa päällä, joten kyseessä on myös iso hyvinvointitekijä. Junni kiertää luennoimassa aiheesta eläinlääkäreille, sorkkahoitajille ja tuottajille.

Pohjois-Korea peruutti tapaamisen

Koreoiden rajavyöhyke.
Pohjois- ja Etelä-Korean maiden välinen raja on erittäin raskaasti vartioitu.Yonhap / EPA

Yhdysvallat on ilmoittanut jatkavansa Pohjois-Korean historiallisen tapaamisen valmisteluja, vaikka Pohjois-Korean kerrotaan uhanneen vetäytyä tapaamisesta. Pohjois-Korea on perunut tälle päivälle suunnitellun tapaamisen Etelä-Korean kanssa. Pohjois-Korean johto on suuttunut Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen vuosittaisista sotaharjoituksista, joita se pitää provokaationa. Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen on tarkoitus järjestää kesäkuussa.

Yhdysvallat tuomitsee Krimin sillan

Auto vasta-avatulla Krimin sillalla.
Auto ylitti vasta-avatun Krimin sillan ennen avajasia keskiviikkona.Alexander Nemenov / EPA

Yhdysvallat on tuominnut Krimin niemimaan ja Venäjän välille rakennetun sillan avaamisen. Yhdysvaltojen mielestä sillan avaaminen on Venäjän yritys vahvistaa laitonta aluevaltausta. Myös EU ja Ukraina ovat tuominneet eilen avatun Venäjän rakentaman sillan, joka kulkee Kertshinsalmen yli Krimin niemimaalle. Venäjä liitti Krimin yksipuolisella päätöksellä itseensä neljä vuotta sitten.

Hellepäivä taas luvassa

Keskiviikon sääkartta.
Yle Sää

Suurimmassa osassa maata sää on edelleen poutainen. Iltapäivällä sadekuurot ovat mahdollisia maan pohjois- ja keskiosassa. Päivän ylin lämpötila on 23-29 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 17-23 astetta. Metsä- ja ruohikkopalojen vaara on suuri suuressa osassa maata.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.