Anne Frankin päiväkirjasta paljastettiin uusia sivuja, joilla on teini-ikäisen tuhmia vitsejä

Tutkijat käyttivät juutalaistytön päiväkirjan peitettyjen sivujen paljastamisessa digitaalitekniikkaa.

Anne Frank
Tutkijat esittävät videolla kaksi Anne Frankin päiväkirjan peitettyä sivua.
Tutkijat esittelivät videota, jolla näytettiin Anne Frankin päiväkirjasta paljastettuja sivuja.Peter Dejong / Lehtikuva

Hollantilaistutkijat ovat onnistuneet paljastamaan Anne Frankin päiväkirjasta aiemmin peitettynä ollutta sisältöä.

Päiväkirjan 13-vuotiaana kirjoittanut Anne Frank oli peittänyt päiväkirjansa kaksi sivua itse liimapaperilla. Kyseessä ovat sivut 78 ja 79.

Vasemmanpuoleisella sivulla on seksuaalisia vitsejä. Oikeanpuoleisella sivulla Frank kirjoittaa, mitä hän olisi vastannut, jos joku olisi pyytänyt häneltä sukupuolivalistusta.

Anne Frank -säätiö paljasti löydön tiistaina. Säätiön mukaan löytö auttaa selittämään teini-ikäisen Frankin kiinnostusta seksuaalisuuteen.

– Sivut ovat esimerkki siitä, mite Anne Frank loi fiktiivisen skeeman, jolla hän pystyi helpommin käsittelemään itselleen herkkiä aihepiirejä, kuten hänen omaa seksuaalista kehitystään, Anne Frankin talomuseon johtaja Ronald Leopold sanoi paljastustilaisuudessa.

Tutkijat käyttivät digitaalisia kuvaeditointitekniikoita sivujen lukemiseen.

Frank kirjoitti päiväkirjan Amsterdamissa

Juutalaistyttö Anne Frank kirjoitti myöhemmin maailmanmaineeseen nousseen päiväkirjansa toisen maailmansodan aikaan Amsterdamissa, kun hän piileskeli perheensä kanssa natsien vainoilta amsterdamilaisen talon piilohuoneessa.

Frank perheineen petettiin, ja he joutuivat natsien pidättämiksi vuonna 1944. Anne Frank kuoli Bergen-Belsenin keskitysleirillä keväällä 1945.

Jutun otsikkoa ja tekstiä muutettu 16.5. klo 18.48: Muutettu ilmaisu "likainen vitsi" muotoon "tuhma vitsi" ja "seksuaalinen vitsi".

Lähteet: AP, EVN