1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nicaraguan politiikka

Nicaraguan presidentti ja oppositio aloittavat kriisineuvottelut

Eläkeuudistuksesta alkaneet protestit ovat muuttuneet poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoiksi keskiamerikkalaisessa Nicaraguassa. Kuukauden kestäneiden levottomuuksien aikana ainakin yli 50 ihmistä on saanut surmansa.

Nicaraguan politiikka
Nicaraguan presidentti Daniel Ortega puhui kannattajilleen 30.4. 2018 pääkaupungissa Managuassa.
Nicaraguan presidentti Daniel Ortega puhuu kannattajilleen pääkaupungissa Managuassa 30.4. 2018.Jorge Torres / EPA

Levottomuuksien koetteleman Nicaraguan presidentti Daniel Ortega aikoo osallistua kauan odotettuihin neuvotteluihin maan opposition kanssa, kertovat viranomaiset.

Nicaraguan roomalaiskatolisen kirkon piispat ovat ilmoittaneet toimivansa tänään keskiviikkona alkavien neuvotteluiden välittäjinä. Piispojen järjestämä ”kansallinen vuoropuhelu” tähtää kuukauden kestäneiden levottomuuksien lopettamiseen.

Presidentti Daniel Ortegan vaimo ja hallituksen edustaja Rosario Murillo vahvistaa presidentin osallistuvan neuvotteluihin.

Nicaraguan mielenosoitukset alkoivat huhtikuun lopussa, kun presidentti Daniel Ortegan hallinto ehdotti eläkeuudistusta, joka olisi nostanut eläkemaksuja nostamatta eläkettä. Ensimmäisinä barrikadeilla olivat opiskelijat, jotka ovat normaalisti kuuluneet Ortegan kannattajiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet yleisesti Ortegaa vastustaviksi protesteiksi.

Poliisin ja protestoijien välisissä yhteenotoissa on saanut surmansa jo ainakin yli 50 ihmistä. Arviolta 400 ihmistä on loukkaantunut.

Lue lisää:

Eläkekiistasta alkaneet protestit jatkuvat yhä Nicaraguassa – noin 50 kuollut Nicaraguan levottomuuksissa

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat Nicaraguassa

Nicaraguan Ortega yrittää hillitä protesteja: "Lakiuudistus peruutetaan, mitätöidään ja pannaan syrjään"

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi