Pohjois-Korea uhkaa perua Kimin ja Trumpin tapaamisen, jos Yhdysvallat vaatii yksipuolista ydinriisuntaa

Yhdysvallat sanoi aiemmin jatkavansa historiallisen tapaamisen valmisteluja.

Pohjois-Korea
Kim Jong-un ja Donald Trump
Kim Jong-un ja Donald TrumpEPA

Pohjois-Korea on uhannut vetäytyä huipputapaamisesta Yhdysvaltain kanssa. Pohjois-Korean varaulkoministerin Kim Kye-gwanin mukaan maalla ei ole kiinnostusta osallistua tapaamiseen, jos Yhdysvallat vaatii Pohjois-Korealta yksipuolista ydinaseriisuntaa.

Varaulkoministerin kommentit on välittänyt Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA.

– Emme ole enää kiinnostuneita neuvotteluista, joissa olisi kyse vain siitä, että meidät yritetään ajaa nurkkaan ja pakottaa luopumaan ydinaseistamme. Tämä pakottaisi meidät harkitsemaan uudestaan, voimmeko hyväksyä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain huipputapaamista, Kim Kye-gwan sanoi KCNA:n mukaan.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin on ollut tarkoitus tavata 12. kesäkuuta Singaporessa.

Kim Kye-gwan kritisoi Trumpin turvallisuusneuvonantajan John Boltonin ja muiden amerikkalaisviranomaisten kommentteja, joissa on esitetty, että Pohjois-Korean pitäisi seurata niin kutsuttua "Libyan mallia" ja toteuttaa täydellinen, todistettavissa oleva ja peruuttamaton ydinaseriisunta.

Libya luopui ydinohjelmastaan 2000-luvulla vastineena pakotteiden höllentämisestä. Libyan entinen johtaja Muammar Gaddafi kuoli vuoden 2011 kansannousun aikana kapinallisten käsissä.

Koreoiden tapaaminen peruuntui

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoi (siirryt toiseen palveluun) aiemmin, että Pohjois-Korea on myös perunut tälle päivälle suunnitellun tapaamisen Etelä-Korean kanssa. Pohjois-Korean kerrotaan suuttuneen Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen sotaharjoituksista.

Pohjois-Korean kerrottiin väläyttäneen tässäkin yhteydessä Yhdysvaltojen kanssa suunnitellun huipputapaamisen peruuntumista.

– Yhdysvaltojen pitää harkita tarkkaan suunnitellun tapaamisen kohtaloa tämän provokatiivisen sotaharjoituksen valossa, KCNA kertoi Yonhapin mukaan.

Yhdysvallat ilmoitti vielä tuolloin jatkavansa historiallisen tapaamisen valmisteluja.

– Emme ole kuulleet Pohjois-Korean tai Etelä-Korean hallituksilta mitään siihen viittaavaa, että emme voisi jatkaa harjoituksiamme tai että emme voisi jatkaa presidentti Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen valmistelua, ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi ennen Pohjois-Korean varaulkoministerin lausuntoa.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean vuosittainen sotaharjoitus alkoi maanantaina ja se päättyy 25. toukokuuta. Yhdysvaltain ulkoministeriö kiistää sotaharjoitusten olevan provokaatio.

– Kim Jong-un on sanonut, että hän ymmärtää yhteisten sotaharjoitusten tärkeyden Yhdysvalloille. Harjoitukset jatkuvat, tiedottaja Nauert sanoi.

Valkoinen talo on ilmoittanut olevansa tietoinen mediatiedoista, joiden mukaan Koreoiden tämän päivän tapaaminen olisi peruuntunut. Yhdysvallat haluaa nyt selvittää, mitä Pohjois-Korea on todellisuudessa sanonut.

Lähteet: AFP, Reuters, AP