Krimin sillan valmistuminen ei ilahduta Yhdysvaltoja, EU:ta ja Ukrainaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin avasi Kertšinsalmen ylittävän sillan tiistaina iltapäivällä.

Krim
Kuvassa Putin ja rekkakuskeja naureskelemassa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin Krimin kiistellyn sillan avajaisissa 15.5. 2018.Epa-Efe/Alexander Nemenov/Pool

Yhdysvallat on tuominnut Krimin niemimaan ja Venäjän välille rakennetun sillan avaamisen. Yhdysvaltojen mielestä sillan avaaminen on "Venäjän yritys vahvistaa laitonta aluevaltaustaan".

Asiaa tiedotteessa kommentoinut ulkoministeriön tiedottaja myös toisti Yhdysvallan kannan siitä, että Krimin niemimaa on osa Ukrainaa.

Myös EU ja Ukraina ovat tuominneet eilen avatun Venäjän rakentaman sillan, joka kulkee Kertšinsalmen yli Krimin niemimaalle. EU sanoo, että silta loukkaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Ukrainan mukaan silta on kansainvälisen oikeuden vastainen.

Ukraina ja länsimaat tuomitsevat edelleen Venäjän Krimin niemimaan valtauksen vuonna 2014. Seuraavana vuonna siltaurakan voitti Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolaisen Arkadi Rotenbergin omistama yhtiö. Rotenberg on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin avasi Kertšinsalmen ylittävän sillan tiistaina iltapäivällä. Osana juhlallisuuksia Putin näyttäytyi medialle kuorma-auton ratin takana, kun hän ajoi henkilökohtaisesti 19 kilometriä pitkän sillan yli.

Uudella sillalla on neljä kaistaa, ja sitä voi käyttää 40 000 autoa päivässä. Sillan on kerrottu avautuvan autoliikenteelle tänään keskiviikkona kello 5.30 paikallista aikaa. Huolimatta Putinin kuorma-autoilusta sillalla, uutistoimisto Tassin mukaan raskas liikenne pääsee sillalle kuitenkin vasta lokakuun alussa.

Aiemmin Kertšinsalmen yli on päässyt vain lentämällä tai lautalla.

Krimin siltaa alettiin suunnitella jo Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:n aikana, mutta hanke kaatui ensimmäiseen maailmansotaan. Myös Josif Stalin yritti 1930-luvulla edistää siltahanketta. Toisen maailmansodan aikaan saksalaiset miehittivät alueen ja aloittivat sillan rakentamisen, mutta hanke ei valmistunut.

Putin Opens Crimean Bridge Condemned By Kyiv, EU (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, AFP, Tass