YK:n turvallisuusneuvosto ei saanut aikaan yhteistä lausuntoa Gaza-kokouksessaan

Ainakin Britannia ja Saksa vaativat tapahtumista riippumatonta tutkintaa. Yhdysvallat puolusti Israelia.

Turvallisuusneuvosto
USA:n YK-suurlähettiläs Nikki Haley
USA:n YK-suurlähettiläs Nikki HaleyJustin Lane / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui tiistai-iltana Suomen aikaa puimaan Gazan tilannetta, mutta ei päässyt yhteisymmärrykseen. Kokous päättyi ilman yhteistä lausuntoa.

YK:n Lähi-idän lähettiläs Nikolai Mladenov sanoi, että Israelilla ei ollut oikeutusta yli 50 palestiinalaisen ampumiselle Gazan rajalle.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley puolusti Israelia sanomalla, että Israel on toiminut maltillisesti Hamas-järjestön provosoinnista huolimatta. Hän sanoi, että Hamas oli yllyttänyt ihmisiä heittelemään palavia esineitä Israelin puolelle rajaa ja rohkaissut mielenosoittajia ylittämään rajan.

Britannian Lähi-idän asioista vastaava ministeri Alistair Burt peräsi Israelilta pidättyvyyttä ampumisissa. Ainakin Britannia ja Saksa vaativat maanantain tapahtumista riippumatonta tutkintaa.

Palestiinalaishallinnon ja Israelin YK-lähettiläät syyttivät toistensa kotimaita kansainvälisen oikeuden rikkomisesta.

Palestiinalaisten lähettiläs Riyad Mansour kysyi, kuinka monen palestiinalaisen pitää kuolla, ennen kuin turvaneuvosto tekee mitään. Israelin Danny Danon puolestaan sanoi, että kansainvälinen yhteisö on tehnyt liian vähän pysäyttääkseen palestiinalaisten väkivallan.

Lisää aiheesta:

Polttopisteessä oleva Gaza on kuin Nurmijärven kokoinen avovankila – "Tulevaisuudessa näkyy vain pimeyttä", väkivaltaa todistanut Muhammed kuvailee

Tilanne jännittynyt Gazassa ja Länsirannalla – Turkki pisti Israelin lähettilään jäähylle

Trumpilainen näytös jerusalemilaisessa lähiössä – Yhdysvallat siirtää tänään Israelin suurlähetystönsä Jerusalemiin

Aiheesta muualla:

Gaza violence: Israelis and Palestinians in fierce exchanges at UN (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, AP, AFP