Ounasjoen pahin tulvatilanne on ohi Kittilässä – loppuviikon sateet voivat muuttaa tilannetta

tulvat
Ounasjoki Kittilä tulva
Ounasjoen tulva saartaa taloa Kittilän keskustassa 14.5.2018.Tapani Leisti / Yle

KittiläKeskiviikkona varhain aamulla Lapin pelastuslaitoksen palotarkastaja Kari Kuosmanen teki tarkastuskierroksen Kittilässä. Kuosmasen mukaan tilanne on rauhallinen.

– Tuossa aamukierroksella kun käväsin, niin kyllä se näyttää pikku hiljaa lähteneen laskun puolelle. Varsinkin tuolla Pääskylänniemellä, missä on seurattu, että miten siellä asukkaille käy, niin nyt näyttää ainakaan tällä hetkellä siltä, että asukkaita ei tarvitse evakuoida. Tiistain iltakuuden ja keskiviikon aamuviiden välillä vesi on laskenut siellä semmosen kuusi senttiä.

Pikku hiljaa pahin tulva alkaa siis olla jo ohi, mutta Kuosmanen ei kuitenkaan huokaise vielä helpotuksesta.

– No kyllä tässä vähän voi huokaista, mutta kyllä se tietenkin täytyy odottaa, että tuleeko vesisateita ja miten kovasti sitä vettä tulee ja nostaako se veden pintaa. Tässähän vesi on vielä patovalleja vasten, ja sieltä tapahtuu vettymistä ja vuotamista läpi, ja sitä pitää seurata niin kauan, että se veden pinta laskee sinne törmien rajalla, että se ei ole enää patovalleja vasten. Siinä vaiheessa voidaan sitten huokasta helpotuksesta.

Näillä näkymin Ounasjoen vesi mahtuu taas tavanomaiseen uomaansa Kittilässä loppuviikolla.

– Kyllä tässä pari päivää menee, jos se pääsee ihan rauhassa laskemaan eikä vesisateet vaikuta siihen ja nosta sitä pintaa takasin ylös.

Lue lisää

Tornionjoen tulva hidastui: Pahimmillaan vesi nousi 40 senttiä vuorokaudessa

Rovaniemi näyttää säästyvän isoilta tulvavahingoilta – veden nousu on hidastunut merkittävästi