Helsingin kaupungin tietojärjestelmässä oli laaja häiriö: terveysasemat sekaisin, metro- ja raitiovaunuliikenteessä ongelmia, lipunmyynti takkusi

Iltapäivällä tietoliikenne ja palvelut alkoivat palautua.

Helsinki
Tietoliikennekatkos vaikutti Kalasataman terveysaseman palveluihin
Tältä näyttää tänään Kalasataman terveysasemalla.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin kaupungin palveluja (siirryt toiseen palveluun) on häirinnyt eilisestä illasta saakka tietoliikennehäiriö. Häiriö vaikutti laajasti kaupungin sähköisesti toimiviin palveluihin ainakin terveyskeskuksissa ja julkisen liikenteen lipunmyynnissä.

Hieman kello yhden jälkeen keskiviikkona Helsingin kaupunki kertoi, että tietoliikenne on alkanut palautua (siirryt toiseen palveluun). Kaupungin mukaan tietoliikenneyhteydet ja palvelut saadaan palautettua normaaleiksi iltapäivän kuluessa.

Vian aiheutti Elisan kaapelin muutostyö. Elisa kertoo, ettei tietoliikennehäiriön pitänyt olla mahdollinen.

Ennen kello yhtä uutisoimme näin:

Vika näkyy ja tuntuu kaikilla kaupungin terveysasemilla, joissa ei pystytä hakemaan potilastietoja järjestelmästä normaaliin tapaan.

Johtava ylilääkäri Raija Puustinen Helsingin Kalasataman terveysasemalta kertoo, että he eivät esimerkiksi näe potilastietoja ja sitä, kuka heille on potilaaksi tulossa. Hoitajat ohjaavat ihmisiä alakerrasta eteenpäin. Työ etenee käsipelillä.

– Asiakas kertoo asiansa, ja kirjoitamme ne ylös paperille. Sitten kirjoitamme paperireseptit vanhaan tapaan, Puusitinen kuvailee.

Kaikkien kiireettömien asiakkaiden toivotaan siirtävän käymistään terveysasemilla. Kaupunki tiedottaa myöhemmin, miten toteutumatta jääneet käynnit hoidetaan. Asiakkailta ei peritä maksua peruuttamatta jääneistä ajoista.

Myöskään esimerkiksi terveysneuvonnan ympärivuorokautinen numero 09 310 10023 ei toimi. Kaupunkilaisia kehotetaan soittamaan hätätapauksissa numeroon 112.

Terveysasemien, hammashoidon, neuvoloiden ja seniori-infon takaisinsoittopalvelu ei toimi. Puhelut kirjautuvat järjestelmään, mutta asiakkaille ei pystytä soittamaan takaisin.

Kaupungin sähköpostit eivät tällä hetkellä toimi ja ongelmia on myös puhelinpalveluissa. Myöskään kaupungin chat-palvelut eivät toimi.

Helsingin kaupungin nettisivut toimivat normaalisti, mutta karttapalvelut eivät ole käytettävissä.

HUS nostanut valmiustasoa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS varautuu auttamaan Helsinkiä päivystyspotilaiden hoidossa. HUS on nostanut aamulla omaa valmiustasoaan Helsingin tietoliikenneongelmien takia.

– Tarvittaessa kaupungin päivystyksestä pystytään alkaa ottaa potilaita hoitoon HUSin erikoissairaanhoidon päivystyspisteisiin. Pyritään auttamaan Helsinkiä siinä, että kaikki äkillisesti hoitoa tarvitsevat pystytään hyvin hoitamaan, sanoo johtaja ylilääkäri Petri Bono.

Bonon mukaan vielä potilaita ei kuitenkaan ole ohjattu kaupungilta heille. HUS ei tällä hetkellä voi myöskään siirtää potilaita jatkohoitoon Helsingin kaupungin vuodeosastoille.

– Jos tämä tilanne pitkittyy siitä voi periaatteessa muodostua tulppa, joka alkaa täyttää meidän vuodeosastoja. Tilannetta seurataan nyt tarkasti, sanoo Bono.

Bonon mukaan HUS toimii eri potilastietojärjestelmässä, jonka vuoksi tietoliikennehäiriöt eivät vaikuta sen omiin järjestelmiin.

Myös Matkapalvelu vaikeuksissa

Ongelmia on myös Helsingin Matkapalvelulla, joka on vaikeavammaisille ja vanhuksille tarkoitettu kuljetuspalvelu. Matkapalvelu kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kuljetusten välitys on estynyt vian vuoksi.

Asiakkaat voivat tiedustella kuljetusta suoraan kuljettajalta, jos näkevät Matkapalvelun tunnuksella olevan auton liikenteessä. Kuljettajia on neuvottu ajamaan kiireisille alueille. Vaihtoehtoisesti asiakas voi tilata kuljetuksen Taksi Helsingiltä.

Puhelut toimivat varajärjestelmän voimin, mutta puhelujonoja esiintyy.

Kaupungin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ruokapalvelut tuotetaan pääsääntöisesti normaalisti, mutta häiriö saattaa vaikuttaa loppuviikon ruokailuihin.

Julkinen liikenne ja lipunmyynti takkuaa

Häiriö vaikuttaa myös metrojen ja raitiovaunujen kulkuun. Kello kymmenen jälkeen HSL kertoi (siirryt toiseen palveluun), ettei häiriöllä ole enää merkittäviä vaikutuksia raitiovaunu- ja metroliikenteen kulkuun. HKL:n mukaan liikenteessä on edelleen odotettavissa epäsäännöllisiä vuorovälejä, ja joitakin vuoroja jää ajamatta.

– Joitakin lähtöjä siis puuttuu ja joitakin pidempiä odotusaikoja on. Puhutaan noin neljästä vaunusta molemmissa, metro- ja raitiovaunuliikenteessä, HKL:n liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi kertoi kello yhdentoista aikaa aamupäivällä.

HKL arvioi, että toistaiseksi häiriöt eivät ole olleet merkittäviä.

Häiriö vaikuttaa myös metron opastetietoihin. Metron laiturinäytöt eivät näytä junan tulotietoja.

Kello yhden jälkeen iltapäivällä lippuautomaatit toimivat jälleen normaalisti.

Lisää tarkempia tietoa HSL:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Mahdollisista häriöistä varoitetaan myös kouluissa ja kirjastoissa

Tietojärjestelmässä oleva vika saattaa ilmeisesti vaikuttaa myös kirjastoihin ja koulujen järjestelmiin. Esimerkiksi Helsingin koulustuksesta tiedottava Twitter-tili kertoo (siirryt toiseen palveluun), että häiriö saattaa vaikuttaa opetuksen verkkoon.

Helsingin Kallion kirjasto kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kirjasto on auki mutta osa palveluista on pois käytöstä häiriön vuoksi.

Vian syynä kuituverkon muutostyöt – korjaantunee iltapäivällä

Elisa kertoo (siirryt toiseen palveluun), että vian syynä on kuitukaapelin muutostyö tiistai-iltana kello 20, joka liittyi metron muutostöihin. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan kuitukaapelin siirto tapahtui Siltasaarenkadulla.

Elisan mukaan vian arvioitu korjausaika on keskiviikkona iltapäivällä kello 14.

Lue myös:

Elisa Helsingin tietoliikennehäiriöstä: "Se oli suunniteltu muutostyö, eikä tällaista pitäisi siinä yhteydessä tapahtua"

Keskustelu on päättynyt.

Kommentointi onnistuu uutisten selainversiossa ja Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun)Yle Tunnuksen avulla.

Luo oma Yle Tunnuksesi täällä. (siirryt toiseen palveluun)