1. yle.fi
  2. Uutiset

Ennätysmäärä lukiolaisia aikoo pitää välivuoden, tutkija: Voivat löytyä syrjäytyneiden listalta

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka neljäs opiskelija ei ollut tehnyt päätöstä jatko-opinnoista vielä ollenkaan lukion päättyessä. Tämä huolestuttaa tutkijoita.

nuoret
Ylioppilas ylioppilaslakki.
Kaisa Siren / AOP

Ennätysmäärä suomalaisia nuoria aikoo pitää välivuoden. Jopa 30 prosenttia suunnittelee pitävänsä välivuoden lukion jälkeen.

Asia selviää Nuorten tulevaisuusraportti 2018 -tutkimuksesta, johon vastasi yhteensä 11 335 nuorta suomalaisista yläkouluista, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista.

Tulos on mielenkiintoinen, koska hallitus on halunnut päinvastoin vähentää nuorten välivuosia.

Tutkimuksen toteutti Taloudellinen tiedotustoimisto TAT:n toimeksiannosta T-Media Oy. Välivuoden suosio oli lukiolaisten keskuudessa korkein, mitä kymmenen vuotta vanhassa tutkimuksessa on koskaan mitattu.

Tutkimuksen mukaan huolestuttavaa on, että jopa neljännes kolmannen tai neljännen vuosikurssin opiskelijoista ei ollut tehnyt päätöstä jatko-opinnoista vielä ollenkaan lukion päättyessä.

– Lukio on paikka, jonne suurin osa hakeutuu, kun ei tiedä tai osaa päättää, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä. Valitettavasti neljännes jää lukion aikanakin ilman vastausta, eikä tiedä mihin suuntaa. Nämä opiskelijat tarvitsisivat erityistä tukea ja ohjausta jo lukioaikana ja myös sen jälkeen. Muuten he ovat niitä, jotka löytyvät alle 30-vuotiaiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten listoilta, kertoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Taloudellinen tiedotustoimisto TATista.

Ammattiin opiskelevat ovat entistä tärkeämpi kohderyhmä ammattikorkeakouluille.

Reeta Sutinen

Tutkimus julkaistiin keskiviikkona.

Tutkimuksen mukaan lukiolaiset stressaavat tulevaisuuttaan ja koulumenestystään enemmän kuin muut nuoret.

Lukiolaisista enää joka kolmas kiinnostunut ammattikorkeakoulusta

Ammatillista tutkintoa suorittavat ovat opinnoissaan tutkimuksen mukaan entistä kunnianhimoisempia. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista nuorista lähes puolet aikoo hakea ammattikorkeakouluun opiskelemaan.

– Tutkimustulosten valossa ammattiin opiskelevat ovatkin entistä tärkeämpi kohderyhmä ammattikorkeakouluille, sanoo T-Median tutkimuspäällikkö Reeta Sutinen.

Tutkimuksen mukaan nuoria pitäisi kannustaa enemmän jatko-opintoihin. Ammatillisten opiskelijoiden ohjaus jatko-opintoihin kotona ja koulussa on selvästi vähäisempää kuin lukio-opiskelijoilla.

Sen sijaan lukiolaisten kiinnostus ammattikorkeakouluopintoja kohtaan on laskenut vuosi vuodelta. Heistä enää 36 prosenttia on kiinnostunut ammattikorkeakoulusta, kun taas yliopisto kiinnostaa 81 prosenttia. Tämä ero on suurin kymmenen vuoden mittaushistoriassa.

"Tahattomat välivuodet huolestuttavia"

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Alvar Euro sanoo, että välivuodet itsessään eivät ole huono asia. Ne voivat auttaa löytämään varmuuden omasta alasta. Mutta jos välivuosi ei ole oma valinta, se ei ole hyväksi.

– Tahattomat välivuodet ovat huolestuttavia ja niihin pitää puuttua. Kielivätkö ne siitä, että paineet ja rasittavuus ovat lukiossa kovia, Euro sanoo.

Yliopilaskirjoituksien ja pääsykokeiden osuminen samaksi kevääksi väsyttää puheenjohtajan mukaan monia lukiolaisia, mikä voi johtaa välivuoteen.

Keskustelu on päättynyt.

Kommentointi onnistuu uutisten selainversiossa ja Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun) Yle Tunnuksen avulla.

Luo oma Yle Tunnuksesi täällä.

Lue seuraavaksi