Puolanka on nyt Suomen pienin pormestarin johtama kunta – Pormestariksi valittiin maitotilan isäntä

Tuorein pormestarin johtama kunta on 2 700 asukkaan kainuulainen Puolanka. Suomessa on vain kuusi pormestarin johtamaa kaupunkia ja kuntaa.

pormestarit
Puolangan pormestari Harri Peltola navetassa
Puolangan pormestari Harri Peltola.Harri Peltola

Kainuulaisesta Puolangasta tuli tiistaina Suomen pienin pormestarimalliin siirtynyt kunta.

Kunnan pormestariksi valittiin valtuuston kokouksessa Harri Peltola (kesk.). Peltola on toiminut Puolangan kunnanhallituksen puheenjohtajana vuodesta 2005 lähtien. Äänestyksessä ei ollut muita ehdokkaita.

Kunnanvaltuusto päätti asiasta äänestämällä pormestarimalliin siirtymisestä, pormestarin palkasta ja pormestarin valinnasta. Jokaisessa keskustaryhmä ratkaisi asiat äänin 15–6.

Tuore pormestari on agrologi ja lypsytilallinen. Myös tilanpito jatkuu pormestariksi valinnan jälkeen.

– Lypsykarjaa tulee tietenkin olemaan. Tämä on luottamustoimi, joka kestää aikansa.

Pormestarin toimikausi kestää valtuuston toimikauden ajan, ja pormestari on myös kunnanhallituksen puheenjohtaja. Puolangalla pormestarin palkka on 6 581 euroa kuussa.

Peltola aloitti pormestarin tehtävässä heti valtuuston päätettyä asiasta.

– Siirtymä on käytännössä saumaton, koska olen tehnyt näitä hommia jo muutaman viikon.

Peltola korostaa ettei kunnanjohtajan vaihtaminen pormestariin ratkaise mitään.

– Pelkkä pormestari ei tee mitään uudistuksia, vaan ne valtuusto ja hallitus tekee ne.

Kuudes pormestarin johtama kunta

Ennen Puolankaa vain viisi kuntaa on siirtynyt pormestarimalliin. Puolanka on niistä selkeästi pienin, sillä kunnassa on noin 2700 asukasta. Aiemmin Suomen pienin pormestarivetoinen kunta oli Päijät-Hämeen Kärkölä, jossa on noin 4 500 asukasta.

Muita pormestarijohtoisia kuntia ovat Helsinki, Tampere, Pirkkala ja Tuusula.

Puolangalla siirryttiin pormestarimalliin nopealla aikataululla. Puolangan kunnanjohtaja Esko Rautiainen erosi virastaan huhtikuun lopussa johtamisen ristiriitojen vuoksi. Rautiaisen ja kunnanhallituksen välillä oli eriäviä näkemyksiä kunnan kehityksestä.

– Tämä hetki, kun virassa ei ole kunnanjohtajaa mahdollistaa mallin ratkaisemisen näppärästi, Peltola sanoo.

Pormestarijohdon valmisteluvaiheessa Peltola sanoi Yle Uutisille, että pormestarimallin isoimpana etuna kunnanjohtajamalliin verrattuna on se, että pormestarimallissa poliitikot ovat sitoutuneet yhteiseen näkemykseen kunnan kehittämisestä.

Siirtyminen pormestarimalliin tuli kunnille mahdolliseksi vuonna 2006 kuntalakiin tehdyn muutoksen myötä. Pormestari on kunnanhallituksen puheenjohtaja, joka valitaan valtuuston äänestyksellä. Hän johtaa kunnan hallintoa, talouden hoitoa ja muuta toimintaa.