Ruotsalainen ruokaketju maksaa muovipussista pantin – hajoamistilassa olevat roskapussitkin kelpaavat

Ruotsalaisketju Hemköp yrittää vähentää muovijätettä maksamalla kymmenen sentin pantin palautettavista muovipusseista.

muovikassit
Muovipussi
Elintarvikeketju Hemköp aloitti vuosi sitten muovipussien panttijärjestelmän.Yle

TUKHOLMA Ruotsalainen Anna Kleinwics Magnusson kerää ruokaostoksiaan kassalla Hemköpin myymälässä Tukholman keskustassa. Ostoksia varten hän on ostanut muovipussin, kuten monilla on tapana.

Poikkeuksellista on, että tähän liikkeeseen muovipussin saa palauttaa panttia vastaan. Kleinwics Magnusson kuulee panttijärjestelmästä ensimmäistä kertaa, mutta pitää ajatusta upeana.

– Olen nähnyt kauheita kuvia merestä, jossa kelluu muovijätesaaria. Olen ajatellut aika paljon muovipusseja viime aikoina, hän sanoo.

Ruotsin suurimpiin elintarvikeketjuihin kuuluvalla Hemköpillä on ollut vuoden ajan käytössä muovipussien panttijärjestelmä. Ketjun omista muovikasseista saa palautettaessa kruunun eli euroissa noin kymmenen senttiä.

Palautettavia pusseja saa olla kerralla kymmenen. Panttisummaa ei anneta käteen, vaan se vähennetään laskusta.

– Otamme vastaan omia muovipusseja, koska tiedämme mitä ne sisältävät, Hemköpin viestintävastaava Elin Jarl sanoo.

Palautettavat muovipussit voivat olla huonokuntoisiakin. Jarlin mielestä on vain hyvä, jos pussit ovat palautettaessa hajoamistilassa. Se kertoo, että idea toimii ja pusseja käytetään monta kertaa ennen palauttamista.

Anna Kleinwics Magnusson.
Ruotsalainen Anna Kleinwics Magnusson kertoi yrittävänsä vähentää muovijätteen määrää.Yle

Toiveissa kansallinen järjestelmä

Ruokaketju käynnisti panttijärjestelmän, koska halusi lisätä muovin uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Mukana on jo 20 liikettä Göteborgissa, Tukholmassa, Malmössä ja Lundissa.

Kauppaketju toivoo, että ajan myötä syntyisi kansallinen panttijärjestelmä, johon mukaan tulisivat myös muut isot elintarvikeketjut. Kilpailevat ketjut ICA ja COOP ovat pitäneet ajatusta hyvänä, mutta haluavat vielä seurata, mikä on toimivin tapa vähentää elintarvikemuovin ja muovikassien käyttöä.

Samaan aikaan Ruotsissa on edistetty kevyempien ja biohajoavien muovipussien käyttöä. Ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet, etteivät nekään ole ympäristön kannalta vaivaton vaihtoehto. Niiden mukaan tuotteiden elinkaaren kannalta tavallinen kierrätetty muovi voi tuottaa jopa vähemmän päästöjä.

Mitä roskapussin tilalle?

Hemköpiä edustava Jarl tietää, että panttijärjestelmä on monille asiakkaille vielä outo ja uusi.

– Vie aikaa ennen kuin opitaan, miten se toimii. Vuosi sitten aloittaneessa myymälässä on kuitenkin pantattu lähes 4 500 pussia ja muovipussien myynti on vähentynyt verrattuna muihin myymälöihin, hän sanoo.

Asiakkaita mietityttää eniten Jarlin mukaan se, mitä käyttää roskapussina muovipussien sijaan. Ruotsissa tehdyn kyselyn mukaan melkein 90 prosenttia ruotsalaisista käyttää kaupan muovikasseja roskapusseina.

– Monet ajattelevat, että muovikassin käyttäminen roskapussina on kierrätystä, mutta ne pussit menevät poltettavaksi. Paras tapa ympäristön kannalta on kierrättää muovia.

Muovipussien käyttö laskee jo Ruotsissa

Muiden EU-maiden tavoin Ruotsi on pyrkinyt vähentämään muovipussien käyttöä. Euroopan unionin alueella yksi ihminen kuluttaa keskimäärin 198 muovikassia vuodessa. Tavoitteena on saada käyttö laskettua 40 muovipussiin vuoteen 2025 mennessä.

Ruotsin luonnonsuojeluviraston tilastojen mukaan ruotsalaiset ovat aiempina vuosina ostaneet yli 800 miljoonaa muovipussia vuosittain. Henkilöä kohti se on noin 80 pussia vuodessa.

Muovipussien käyttö on kuitenkin alkanut laskea myös maksullisuuden takia. Saman trendin odotetaan jatkuvan tulevina vuosina.

Ostoksilla ollut Anna sanoo ajatelleensa muovin ja muovipussien käyttöä viime aikoina.

– Yritän vähentää omaa muovin käyttöä niin paljon kuin se on mahdollista, Anna sanoo. – Se ei ole ihan helppoa.