Malesian oppositioikoni Anwar tuomittiin homosuhteesta, vapautettiin, tuomittiin taas ja armahdettiin – nyt edessä siintää vihdoin pääministerin paikka

Armahduksen taustalla on opposition historiallinen vaalivoitto 60 vuotta vallassa olleesta hallituskoalitiosta.

Malesia
Anwar Ibrahim hymyilee ja näyttää peukkua väkijoukon keskellä.
Anwar Ibrahim (keskellä) vapautettiin keskiviikkona 16. toukokuuta.

Malesialainen oppositiojohtaja Anwar Ibrahim, 70, käveli keskiviikkona vapauteen hymyillen ja kannattajilleen huiskutellen.

Kolme vuotta sitten Anwar sai vankeustuomion homosuhteesta, ja näytti siltä, että hänen poliittinen uransa on ohi. Nyt häntä pidetään Malesian seuraavana pääministerinä. Kuningas armahti Anwarin, joten hän pääsee palaamaan politiikkaan heti.

Taustalla on opposition yllättävä vaalivoitto, joka nosti pääministeriksi Anwarin liittolaisen Mahathir Mohamedin, 92.

Mahathir on Malesian politiikan pitkäaikainen rautakourainen voimahahmo, joka toimi pääministerinä 1981–2003. Hän palasi eläkkeeltä johtamaan Anwarin oppositioliittouman vaaleihin. Hän on sanonut pysyvänsä Malesian johdossa "vuoden tai kaksi" maan talousongelmien takia.

On epäselvää, miten Mahathirin ja Anwarin yhteistyö sujuu. Molemmat ovat suuria persoonia, joilla on takanaan jo yksi välirikko.

Takana pitkä poliittinen ura

Anwar nousi Malesian hallitukseen ensi kerran 1990-luvulla Mahathirin suojattina. He kuitenkin riitautuivat Aasian vuoden 1998 talouskriisin aikoihin, ja Anwar erotettiin. Hän sai tuomion homosuhteesta ja korruptiosta. Poliittisena pidetty tuomio nostatti laajoja protesteja.

Anwar pääsi vapaaksi vuonna 2004, kun homosuhteesta annettu tuomio kumottiin. Muutamaa vuotta myöhemmin hän liittyi oppositioliikkeeseen ja onnistui yhdistämään hajanaista oppositiota.

Myös tuolloin vallassa ollut Najib Razikin hallitus oli hyvin tietoinen siitä, että juuri Anwar on erimielisiä oppositioryhmiä yhdistävä voima, ja vuonna 2015 Anwar sai jälleen tuomion homosuhteesta nuoren avustajan kanssa. Hän on sanonut, että oikeudenkäynnin tavoitteena oli murskata oppositio.

Oppositioliittouma näyttikin murtuvan sisäisiin riitoihin, mutta sitten Mahathir palasi yllättäen politiikkaan ja loikkasi opposition puolelle. Hän asettui korruptioskandaalissa ryvettynyttä Razikin hallitusta vastaan.

Viime viikon parlamenttivaaleissa oppositioliittouma otti historiallisen voiton Najib Razikin kansallisrintamasta. Kansallisrintama oli ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1957, jolloin Malesian edeltäjä Malaija itsenäistyi.

Mahathirista tuli tiettävästi maailman vanhin vaaleilla valittu pääministeri, ja Anwarille aukesi tie huipulle.

Ensimmäisissä julkisissa kommenteissaan keskiviikkona Anwar lupasi ajaa ruohonjuuritasolta lähteviä uudistuksia. Kun häneltä kysyttiin dramaattisesta paluusta politiikkaan, Anwar sanoi, että ei hän ole koskaan näyttämöltä poistunutkaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters