Maksaisitko lohturahaa orastavan suhteen lopettamisesta? Kiinassa jättäjä maksaa

Rikkaan perheen 20-vuotias vesa tarjosi entiselle tyttöystävälle noin 265 000 euron erorahaa. Tyttöystävän mielestä summa oli liian pieni ja rahat jäivät baariin.

eroraha
Nuoria pareja Tiananmenin aukiolla.
Kun kaikki on vielä hyvin. Nuoret parit viettävät aikaa Tiananmenin aukiolla.Roman Pilipey / EPA

Kiinan Hangzhoun kaupungissa sijaitsevassa baarissa työntekijät löysivät sulkemisaikaan painavan salkun, joka oli unohtunut asiakkaalta. He olivat viemässä salkkua löytötavaroiden joukkoon, kun se aukesi. Sisällöksi paljastui setelinippuja.

Laukku päätyi poliisille. Poliisi laski laukussa olevan kaksi miljoonaa juania eli noin 265 000 euroa.

Poliisin yllätykseksi salkkua saapui kyselemään parikymppien mies. Hän osasi kertoa laukussa olleen rahasumman. Mies kertoi, että rahat oli tarkoitettu erorahaksi entiselle tyttöystävälle.

Tyttöystävä vahvisti kertomuksen.

– Hän sanoi antavansa minulle vain kaksi miljoonaa juania. En halunnut sitä, joten lähdin pois.

Tyttöystävä jätti salkun baariin, soitti entiselle poikaystävälleen ja kehotti tätä hakemaan salkun pois. Laukku ehti kulkeutua kuitenkin jo poliisille. Tapauksesta kertovat muun muassa Global Times (siirryt toiseen palveluun) ja nettisivusto Shanghaiist.com (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi kehotti miestä pitämään rahoistaan parempaa huolta.

– Onko kaksi miljoonaa paljon? mies oli pohtinut.

Kiinalaisella sosiaalisen median Weibo-sivustolla kommentoitiin, että summalla saisi kelpo talon Hangzhousta.

Tyttöystävän kerrotaan vaatineen lohdukseen kymmenen miljoonaa juania. Shanghaiist-sivuston mukaan nuori mies oli hyvin rikkaasta it-alan perheestä.

Pariskunta poseeraa ruusuasetelman edessä ystävänpäivänä.
Pariskunta poseeraa ruusuasetelman edessä ystävänpäivänä.HWEE YOUNG / EPA

Lohtua tai saldojen tasausta

Kiinassa erorahan maksamisesta suhteen päättyessä on tullut tapa. Maksajana on yleensä jättäjä. Erorahoista kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Summat eivät toki kaikilla nouse yhtä suuriksi kuin rikkaan perheen vesalla.

Rahalla tarjotaan lohtua varsinkin pitkän suhteen päättyessä. Summaa voidaan arvioida sen mukaan, kuinka paljon suhteeseen on kulunut aikaa ja rahaa.

Vaikka rahalla paikataan useimmiten tunnepuolen kolhuja, jotkut laskevat myös tarkasti seurustelun saldoa rahassa. Deittailu on voinut tulla kalliiksi, jos seurustelukumppanille on osteltu drinkkejä, päivällisiä, lahjoja ja lomamatkoja. Sitten panostukset valuvatkin hiekkaan.

Liike-elämässäkin maksetaan purkurahaa, jos sovittu kauppa peruuntuu.

Yleisimmin lohturahoja maksavat miehet, mutta naisten osuus maksajina on kasvussa. Perinteisesti mies maksaa Kiinassa esimerkiksi tarjoilut ravintolassa. Monien naisten mielestä miehen kuuluu maksaa hyvästä seurasta, mutta jotkut naiset katsovat itsensä korvausvelvollisksi suhteen päättyessä.

Kiinassa miehen kuuluu maksaa

Monien mielestä lohturaha on kaupunkilainen ilmiö, joka kertoo kulutuskeskeisyyden kasvusta. Toisaalta maksussa nähdään kaikuja menneiltä ajoilta, jolloin kiinalaisnaiset olivat taloudellisesti riippuvaisempia miehistä. Seurustelun kuului johtaa avioliittoon.

Vanhemmat naiset voivat kokea hukanneensa mahdollisuutensa avioliittomarkkinoilla tai jättänneensä työuran "väärän" miehen takia retuperälle. Taakkaa lisää se, että kansalaisten ja valtionkin silmissä yli 27-vuotias nainen on vanha olemaan sinkku. (siirryt toiseen palveluun) Raha voi estää katkeroitumista.

Kiinalaisella Weibo-sivustolla keskustelijat pohtivat rahan ja rakkauden suhdetta sekä lohturahojen miehille asettamia lisäpaineita. Paineita miehillä on parinhaussa muutenkin, kun yhteiskunnassa naisia on vähemmän kuin miehiä.

Erorahojen takia on käyty myös käräjiä, vaikka maksut eivät ole lainsäädännössä. Oikeudessa on nähty mies, joka vaati korvausta tyttöystävältään tämän jätettyä hänet, kun mies kaljuuntui.

Lue myös:

Virtuaalityttöystävä auttaa yksinäistä Kiinassa