Nuoret aloittivat nuuskataistelun Suomen ja Ruotsin rajalla: Jo alakoululaiset käyttävät ja myyvät nuuskaa

Nuuskan vastaiseen työhön on otettu uudenlaisia keinoja Meri-Lapissa. Nuoret nuuska-agentit kertovat nuorille nuuskan vaaroista.

nuuska
Nuuskan käyttäjän hampaat
Minna Aula / Yle

Suomen ja Ruotsin rajalla on alettu taistella nuuskaa vastaan nuorten nuuska-agenttien voimin. Yle kertoi tiistaina, että nuuskaralli Ruotsista Suomeen on 50 miljoonan euron hämäräbisnes. Ruotsi on ainoa EU maa, jossa nuuskan valmistus ja myynti on sallittu poikkeusluvalla. Ruotsista nuuskaa valuu Suomen markkinoille salakuljettajien avulla.

Nuuskan helppo saatavuus naapurimaasta näkyy nuorten nuuskan käytössä. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan päivittäin nuuskaavia poikia on Suomen yläkouluissa ja lukioissa 8 prosenttia ja ammattikouluissa 17 prosenttia. Lapissa nuuskaa käyttää ammattikoulupojista jo joka kolmannes.

Nuuskan vastaiseen työhön on otettu uudenlaisia keinoja kouluttamalla nuoria kertomaan nuorille nuuskan vaaroista. Nuuskaton Meri-Lappi -hankkeen tarkoituksena on vähentää erityisesti nuorten nuuskan käyttöä.

Vanhemmat ostavat nuuskaa ja lapset välittävät

Meri-Lapin kaikissa kuudessa kunnassa on omat nuoret nuuska-agentit. Vapaaehtoiset yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret ovat kouluttautuneet nuuska-agenteiksi, jotka kiertävät ensisijaisesti alakouluilla.

Nuuska-agenttien toiminnasta on ollut hyötyä. Torniolainen nuoriso-ohjaaja Terttu Mäkimartti kertoo, että nuorten viesti on mennyt perille. Nuuska on iso ongelma Meri-Lapin alueella ja Mäkimartti kertoo, että jo alakoululaiset käyttävät ja myyvät nuuskaa eteenpäin.

Mäkimartti kertoo, että myös jotkut vanhemmat ostavat lapsilleen nuuskaa, koska se on halvempi ostaa itse Ruotsista kuin nuuskan laittomilta välittäjiltä. Nuuska kulkeutuu välikäsien kautta Suomen puolen kouluihin mutta nuuskakauppaa käydään myös Ruotsin puolella, jotta sitä ei tarvitse salakuljettaa Ruotsista Suomeen tullin läpi.

– Olen tavannut ekaluokkalaisen nuuskakauppiaan. Oma vanhempi oli antanut purkin myytäväksi koulussa, Mäkimartti sanoo.

"Ei tarvitse käyttää, että olisi suosittu"

Nuorten nuuska-agenttien tietoiskut nuuskasta saattavat pysäyttää joitakin alakoululaisia. Nuuskan haitoista ei välttämättä tiedetä, ennen kuin karmeat kuvat ja esimerkit ne paljastavat.

– Ei ole yhtään coolia käyttää nuuskaa tai tupakkaa. Meri-Lapissa nuuskan käyttö on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina hurjasti. Torniossa jopa alakoululaiset välittävät ja käyttävät nuuskaa, sanoo Tornion nuuska-agentti Elina Koivisto.

Myös Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry pyrkii vähentämään nuorten nuuskan käyttöä uuden nikotiinihankkeen turvin (siirryt toiseen palveluun), jossa tärkeässä asemassa ovat nuoret ja vertaistuki. Hankkeen erityiskohteet ovat Meri-Lapissa ja pääkaupunkiseudulla ja sen tavoitteena on saada tietoa siitä, mitä motiiveja nuuskan käytölle ja välitykselle on, mitä nuuska nuorille merkitsee ja minkälaisista syistä nuuskaa ollaan käyttämättä.

Aikaisemmin on selvitetty, minkälaisia mielikuvia nuuskaa liittyy. Tulokset osoittivat, että nuuska nähdään savukkeita parempana ja sen ei ajatella haittaavan urheilua yhtä paljon kuin tupakoinnin. Se myös liitetään mielikuvissa vahvasti jääkiekkoon.

– Esittelemme nuuskan haittoja ja mitä nuuska sisältää. Ei sitä kannata aloittaa eikä nuuskaa, alkoholia tai tupakkaa tarvitse käyttää, että olisi suosittu. Ei se auta, sanoo torniolainen nuuska-agentti Miia Mylläri.