"Se oli todella ahdistavaa 10-vuotiaalle" – Miesvoimistelijoiden olympiavalmentajaa syytetään Brasiliassa kymmenien poikien hyväksikäytöstä

Syytöksiä valmentaja Fernando Carvalho Lopesia vastaan esitettiin jo kaksi vuotta sitten, mutta nyt ne ovat ryöpsähtäneet pintaan entistä laajempina. Lopes kiistää syytteet.

seksuaalirikokset
Brasiliassa olympiavoimistelijoiden entistä valmentajaa syytetään kymmenien poikien hyväksikäytöstä
Brasiliassa olympiavoimistelijoiden entistä valmentajaa syytetään kymmenien poikien hyväksikäytöstä

Brasiliassa yli 40 nykyistä ja entistä voimistelijaa syyttää yhtä miesvoimistelijoiden olympiajoukkueen entisistä valmentajista seksuaalisesta hyväksikäytöstä tämän 20-vuotisen valmentajauran aikana.

Valmentaja Fernando Carvalho Lopes joutui jättämään tehtävänsä hyväksikäyttöepäilyjen takia jo Rion vuoden 2016 olympialaisten alla. Syytökset ryöpsähtivät kuitenkin uuteen laajuuteen vasta tänä keväänä, kun Globo tv kertoi niistä (siirryt toiseen palveluun). Kymmenet voimistelijat todistivat Lopesia vastaan.

Urheilijat syyttävät valmentajaansa muun muassa poikien pakottamisesta sänkyynsä, heidän vakoilemisestaan suihkussa ja heidän sukuelintensä koskettelusta. Lopesin epäillään käyttäneen poikia hyväksi São Bernardon voimisteluseuran treenipaikassa, kertoo muun muassa Rio Times -nettilehti. (siirryt toiseen palveluun)

Petrix Barbosa: Olin yksi hänen "suosikeistaan"

Moni on kertonut hyväksikäytöstä julkisuudelta piilossa. Julkisesti ahdistelusta on kertonut kuitenkin Petrix Barbosa, joka on muun muassa vuoden 2011 Pan-Amerikan kisojen kultamitalisti. Barbosan mukaan hyväksikäyttö alkoi, kun hän oli 10- tai 11-vuotias, Sportstar-nettilehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Petrix Barbosa voimistelee hevosella.
Petrix Barbosa Lontoon vuoden 2012 olympialaisissa.Kerim Okten / EPA

– En tiedä, kuinka monta kertaa heräsin hänen kätensä housuissani, kertoi nyt 26-vuotias Barbosa Globo-tv:lle. Hän sanoo olleensa lapsena yksi Lopesin "suosikeista". Lopes valmensi häntä 7 vuotta.

Barbosan mukaan Lopes myös pyysi usein häntä ja joukkuetovereita näyttämään sukuelimensä. Tämä sanoi haluavansa tarkkailla poikien kehitystä valmennuksen suunnittelua varten. Hän myös vakoili meitä, kun olimme pesulla, Barbosa kertoo.

Hyväksikäyttöskandaali ulottuu Brasilian voimisteluliittoon CBG:hen asti, sillä joidenkin urheilijoiden mukaan jotkut liiton edustajat tiesivät hyväksikäytöstä, mutta eivät tehneet mitään.

Lopes: Omatuntoni on puhdas

Globo TV:n jutun jälkeen Lopes erotettiin tehtävistään São Bernardo do Campon voimisteluseurassa. Seuran mukaan Lopes oli jo siirretty hallinnollisiin tehtäviin ensimmäisten syytösten tultua ilmi kaksi vuotta sitten, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. (siirryt toiseen palveluun)

Lopes kiistää syyllisyytensä ja sanoo omatuntonsa olevan puhdas, muun muassa Chicago Tribune -lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Syytösten pulpahdettua pintaan CBG antoi tiedotteen, (siirryt toiseen palveluun) jossa se sanoo sitoutuneensa hyväksikäytön, ahdistelun, tulosmanipuloinnin, dopingin ja muiden väkivallan ja petoksen muotojen lopettamiseen urheilussa. Liitto vakuuttaa, ettei yhtään ahdistelu- tai hyväksikäyttötapausta jätetä tutkimatta.

Poliisi on käynnistänyt tutkimuksen hyväksikäyttöepäilyistä. Brasilian olympiakomitea sanoo perustavansa puhelinlinjan, jossa urheilijat voivat ilmoittaa hyväksikäytöstä.

Skandaali on saanut Caixa-pankin harkitsemaan tuen lopettamista Brasilian olympiavoimistelujoukkueelle. Caixa on rahoittanut joukkuetta vuodesta 2006 ja on yksi sen suurimmista tukijoista.

Hypólitokin rohkaistui puhumaan

Diego Hypólito (oik.), Arthur Mariano (vas.) ja Max Whitlock mitalit kaulassaan.
Brasilia sai Rion vuoden 2016 olympialaisissa kaksi mitalia miesten permannolla. Hopeaa voitti Diego Hypólito (oik.) ja pronssia Arthur Mariano (vas.). Kulta meni Britanniaan Max Whitlockille.Tatyana Zenkovich / EPA

Lopesin valmennuksessa ollut olympiamitalisti Diego Hypólito sanoo, ettei hänellä ollut ongelmia Lopesin kanssa. Urheilu-uutissivusto Deadspinin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Hypólito oli Lopesin valmennukseen tullessaan jo parikymppinen eli paljon vanhempi kuin Lopesin kohderyhmä.

Hypólito sanoo arvostavansa sitä, että Barbosa ja muut urheilijat ovat tulleet julkisuuteen ahdistelusta. Hän rohkaistui myös itse kertomaan Globo tv:lle (siirryt toiseen palveluun) joutuneensa simputuksen kohteeksi lapsuusajan voimisteluseurassaan.

Skandaali puhkesi kolme kuukautta sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa tuomittiin voimistelumaajoukkueen lääkäri Larry Nassar loppuiäkseen vankilaan satojen naisurheilijoiden ahdistelusta tai hyväksikäytöstä.

The Chicago Tribunen mukaan vuodesta 1982 lähtien lähes 300:a Yhdysvaltain olympiaorganisaatioon kuuluvaa valmentajaa ja virkamiestä on syytetty seksuaalisista väärinkäytöksistä.

Lue myös:

Voimistelulääkärin uhrien määrä kasvoi 265:een – "Olin yhdeksänvuotias ja leikin vielä nukeilla"

Seksuaalista häirintää – järkyttäviä seurauksia

Karmea totuus: 40-vuotiaita miesvalmentajia seurustelee alaikäisten tyttöjen kanssa – ”Aivan ihastuneita”

Pedofiilin porsaanreiät tukitaan harrastustoiminnassa