Maailman korkein hiekkalinna painaisi 3 miljoonaa kiloa ja siksi sitä ei voidakaan vielä rakentaa – maaperää pitää ehkä vahvistaa

Lappeenrantaan ei nousekaan maailman korkeinta hiekkalinnaa tänä vuonna. Uusi yritys on ensi vuonna.

maailmanennätys
Hiekkalinnan rakentaminen on alkutekijöissään vielä
Hiekkalinnan kohdalla on vielä tällä hetkellä kasa hiekkaa.Yle/Elli Sormunen

Lappeenrannassa on jouduttu tältä vuodelta hautaamaan suunnitelmat rakentaa maailman korkein hiekkalinna.

Syynä on rakennuspaikan maaperä, jota on tutkittu kairaamalla. Hiekkalinnan suunnittelijat epäilevät, ettei Linnoitusniemen kärjessä oleva tontti kestä jättimäistä hiekkarakennelmaa.

– Jos hiekkalinna painuu muutamankin sentin, mutta ei tasaisesti niin sehän romahtaa, hiekkalinnan veistämisestä vastaava Kimmo Frosti sanoo.

Maaperä haluttiin Frostin mukaan tutkia kunnolla, sillä hiekkalinnan alue on täyttömaata.

– Se on kyllä täytetty hyvin ja huolella, mutta se on riskirajalla. Ei haluttu päästä vain kokeilemaan, että nyt se romahti ja oho, Frosti kuvailee.

Tavoitteena oli rakentaa Saimaan rannalle 18 metriä korkea hiekkalinna. Se olisi ollut noin kuusikerroksisen kerrostalon korkuinen. Linna olisi painanut noin kolme miljoonaa kiloa.

Lappeenrannan hiekkalinnan piti peitota Saksan Duisburgiin viime syksynä valmistunut 16,88 metriä korkea hiekkalinna, jolla saksalaiset pitävät maailmanennätystä hallussaan.

Hiekkalinna kohoaa usean metrin korkeuteen
Hiekkalinna on kuulunut Lappeenrannan kesään jo monta vuotta.

Ennätyskorkea linna pyritään rakentamaan Saimaan rannalle ensi vuonna. Sitä ennen Lappeenrannassa selvitetään, voiko rakennuspaikan maaperää vahvistaa.

– Vai pitääkö linnan muotoa muuttaa vai paikkaa siirtää muutamilla metreillä, Frosti kertoo.

Tilalle matalampi linna kahdella tornilla

Maailmanennätyslinnan sijasta Lappeenrannan Linnoitusniemen kärkeen kohoaa tänä kesänä maltillisemman korkuinen hiekkalinna.

Linnaan tulee kaksi tornia, joista toinen on ympyräkartion ja toinen monikulmakartion muotoinen. Frostin mukaan toinen torni pyritään rakentamaan kymmenen metrin korkuiseksi.

– Kahdella erimuotoisella tornilla voimme testata pakkaamistarvetta, säänkestävyyttä, muokattavuutta sekä reliefien asettelua. Pääsemme myös testaamaan turva- ja nostolaitteiden käyttöä veistotyössä ensi vuotta varten, Frosti sanoo.

Hiekkalinnaan on suunniteltu noin 100 erilaista veistoaihetta. Aiheina ovat muun muassa Suomen linnat, Viipurin linna sekä Saimaan ja Pietarin alueen matkailukohteita. Linnassa huomioidaan myös jalkapallon MM-kisat.

Hiekkalinnan alueella on aloitettu rakentamiseen valmistavat työt. Veistäjät aloittavat työskentelyn 27. toukokuuta.

Hiekkalinnan avajaisia vietetään lauantaina 9. kesäkuuta. Hiekkalinnan veistäminen jatkuu kesäkuun loppuun asti.

Lappeenrannan hiekkalinna täyttää tänä vuonna 15 vuotta.