Guatemala avasi suurlähetystön Jerusalemissa Yhdysvaltain vanavedessä

Guatemalan presidentti Jimmy Morales ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu olivat paikalla avajaisissa.

Jerusalem
Morales keskustelee Netanjahun pariskunnan kanssa Guatemalan ja Israelin lippujen edessä.
Guatemalan presidentti Jimmy Morales (oik.) keskusteli Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja tämän vaimon Saran kanssa ennen lähetystön avajaisjuhlallisuuksia keskiviikkona 16.5.Ronen Zvulun / EPA

Guatemala on seurannut Yhdysvaltain näyttämää esimerkkiä ja siirtänyt Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin.

Lähetystön avajaisia on juhlittu tänään keskiviikkona. Paikalle saapuivat sekä Guatemalan presidentti Jimmy Morales että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Netanjahu muistutti, että myös 70 vuotta sitten Guatemala oli ensimmäinen valtio, joka seurasi Yhdysvaltoja, kun se tunnusti Israelin.

Yhdysvaltain Jerusalemin-lähetystön avajaiset pidettiin maanantaina. Presidentti Donald Trumpin päätös siirtää lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin oli Israelille suuri poliittinen voitto ja palestiinalaisille kova isku.

Samana päivänä Gazan rajalla kuoli yli 50 palestiinalaista mielenosoittajaa, valtaosa Israelin sotilaiden luoteihin. Israelin voimankäyttöä arvosteltiin laajasti.

Myös Honduras ja Paraguay ovat ilmoittaneet siirtävänsä lähetystönsä Jerusalemiin Yhdysvaltojen perässä.

Jerusalemin asema on yksi arimmista kysymyksistä Israelin ja palestiinalaisten kiistassa. Israel pitää Jerusalemia jakamattomana pääkaupunkinaan, mutta palestiinalaiset haluavat perustaa oman valtionsa pääkaupungin Itä-Jerusalemiin.

Kansainvälisen oikeuden mukaan Itä-Jerusalem on Israelin miehittämää aluetta.

Yleinen kansainvälinen kanta on ollut, että Jerusalemin kohtalo pitäisi ratkaista rauhanneuvotteluissa. Siksi valtiot ovat pitäneet suurlähetystönsä Tel Avivissa Jerusalemin sijaan.

Guatemalalle hyvä suhde Yhdysvaltoihin on tärkeä, mutta se ei yksin selitä lähetystön siirtoa, kirjoittaa sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Guatemalalla on omia siteitään Israeliin, ja presidentti Morales hyötyy päätöksestä myös sisäpoliittisesti.

Lisää aiheesta Ylellä:

Tilanne jännittynyt Gazassa ja Länsirannalla – Turkki pisti Israelin lähettilään jäähylle

Israelissa juhlittiin USA:n Jerusalemin-lähetystön avajaisia – Gazan rajalla kymmenien mielenosoittajien kerrotaan kuolleen Israelin tulituksessa

Lähteet: AP, Reuters