Analyysi: Pohjois-Korean Kim käyttäytyy jälleen kuin Kim – Edessä on pitkät neljä viikkoa juuta ja jaata

Tulevina viikkoina Trump ja Kim testaavat todennäköisesti toistensa kanttia. Pohjois-Korean uhkaus perua tapaaminen on vasta alkusoittoa, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Pohjois-Korea
Donald Trumpia ja Kim Jong-unia ivaava juliste Lontoossa maaliskuussa.
Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia ivaava juliste maaliskuussa Lontoossa.Amer Ghazza / AOP

Pohjois-Korea on pitänyt viime viikkoina jatkuvaa meteliä itsestään, ja keskiviikon vastaisena yönä siitä kuultiin taas.

Pohjois-Korean varaulkoministeri ilmoitti, että maa harkitsee sittenkin uudelleen tapaamista Yhdysvaltain kanssa. Vasta perjantaina oli kerrottu viimein, että presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaisivat Singaporessa 12. kesäkuuta.

Koreoiden huhtikuisesta tapaamisesta lähtien uutiset Pohjois-Koreasta ovat olleet kuin outoa vaihtoehtohistoriaa.

Ensin nähtiin Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja Kimin lämpimät kävelyretket ja päätös tuoda rauha Korean niemimaalle. Tapaamisen jälkeen Pohjois-Korea osoitti sitoutuneisuuttaan siirtämällä kellonsa Etelä-Korean aikaan ja kertoi jo purkavansa ydinkoealuettaan. Yhdysvaltalaisvankeja vapautettiin. Myös odotettu Kimin ja Trumpin tapaamisen päivämäärä ja paikka julkistettiin.

– Me molemmat pyrimme tekemään siitä erittäin merkittävän hetken maailmanrauhalle, Trump kommentoi tapaamista tviitissä.

Päivää aiemmin Kim oli sanonut, että tapaaminen auttaa rakentamaan hyvää tulevaisuutta.

Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli vastaanottamassa kolmea vapautunutta amerikkaisvankia, kun he pääsivät lähtemään Pohjois-Koreasta.AOP

Keskiviikon ilmoitus oli täyskäännös. Pohjois-Korea ilmoitti, ettei sillä ole kiinnostusta osallistua tapaamiseen, jos Yhdysvallat vaatii Pohjois-Korealta yksipuolista ydinaseriisuntaa.

– Emme ole enää kiinnostuneita neuvotteluista, joissa olisi kyse vain siitä, että meidät yritetään ajaa nurkkaan ja pakottaa luopumaan ydinaseistamme, Pohjois-Korean vara-ulkoministeri lausui.

Kyseessä on toki tekosyy. Kim ei varmasti ole missään vaiheessa ajatellut Yhdysvaltain odottavan Pohjois-Korealta mitään muuta.

Keskiviikkona nähtiin muitakin suivaantumisen merkkejä. Pari tuntia aiemmin Pohjois-Korea oli perunut samalle päivälle suunnitellun tapaamisen Etelä-Korean kanssa.

Eteläkorelaismediassa Pohjois-Korean kerrottiin suuttuneen Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen käynnissä olevista sotaharjoituksista.

– Yhdysvaltojen pitää harkita tarkkaan suunnitellun tapaamisen kohtaloa tämän provokatiivisen sotaharjoituksen valossa, Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi Yonhapin mukaan.

Tämäkään ei ole vedenpitävä selitys käytökselle, sillä harjoitukset eivät tulleet Kimille yllätyksenä. Hän on aiemmin sanonut ymmärtävänsä sotaharjoitusten jatkuvan.

Mistä sitten on kyse? Siitä, että Kim alkaa käyttäytyä kuin Kim.

Pohjois-Korealla on olemassa olonsa mittainen käytöskaava, jossa jokaista hymyä seuraa karjaisu. Viime aikoina maan eleet ovat olleet niin ystävällisiä, että sitä seuraavan vihan purkauksen koko on alkanut jopa pelottaa. Siksi keskiviikon uutiset tuntuvat oudosti jopa helpottavilta.

Monet asiantuntijat ovat epäilleet Trumpin kiirehtivän neuvotteluihin Kimin kanssa liian ahnaasti. Heidän olisi nyt helppo sanoa "mitä minä sanoin".

Se ei välttämättä kannata. Pelimerkkejä vasta asetellaan pöydälle. Kim ja Trump ovat molemmat osoittautuneet arvaamattomiksi viestinnässään. Edessä on luultavasti neljä pitkää viikkoa, jolloin kaksikko hakee neuvotteluasemia ja testaa toistensa kanttia.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin huhtikuun lopussa Koreoiden rajalla sijaitsevassa Pajun kylässä.
Kim Jong-un.AOP

Päivämäärä on nyt asetettu, joten perääntyminen on vaikeampaa. Siksi toista on helpompi näpäytellä ja kuulostella reaktioita.

Keskiviikon ilmoitus oli pelinavaus.

Trump on saanut todistaa Pohjois-Korealta jo monta odottamatonta ystävyyden elettä. Nälkä on saattanut kasvaa syödessä. Kim halusi ehkä muistuttaa, että Trumpin on myös kuljettava vastaan.

Yllättyikö siitä kukaan? Ei. Huolestuiko kukaan? Luultavasti kyllä.

Historiallisessa tapaamisessa on paljon pelissä. Sen peruuntuminen tässä vaiheessa olisi kolaus molemmille johtajille, jotka selvästi rakastavat historian kirjoittamista.

Trumpin seuraava reaktio näyttää, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Vaikka kokous lopulta onnistuisi, harva uskoo, että siellä sovittaisiin maailmanrauhasta. Tässä vaiheessassa peukalo kannattaa nostaa pystyyn sen puolesta, ettei lopputulos ole yksi tai kaksi loukattua valtionjohtajaa. Silloin Korean niemimaan liennytystä olisi vaikea jatkaa.

Oikeastaan, parempi aloittaa peukuttaminen jo nyt ja pitää sama asento seuraavat neljä viikkoa.

*Lue lisää: *

Analyysi: Kimiltä ja Moonilta tarvitaan enemmän kuin kauniita sanoja – Nuudelijutustelu luo mielikuvaa ystävyydestä, mutta ei riitä rauhaan

Tervetuloa ihmistarhaan! Kiinalaiset käyvät rajalla tirkistelemässä Pohjois-Koreaan vailla pelkoa ydinkriisistä

Rekkaralli hiljeni Kiinan ja Pohjois-Korean välisellä sillalla, mutta naapurin kauniit laululinnut viihdyttävät yhä rajaseudun turisteja