Wasa Royalsille merkittävä rahalahjoitus – "Aloin itkemään"

Vaahteraliigassa pelaava Wasa Royals on saanut ison lahjoituksen vaasalaiselta pariskunnalta. Seura oli vähällä joutua pulaan, kun kaupunki leikkasi tukeaan tälle kaudelle.

amerikkalainen jalkapallo
Wasa Royals
Wasa Royals sijoittui kaudella 2017 Vaahteraliigassa hopealle.Royals Press - Samppa Toivonen

Amerikkalaista jalkapalloa Vaahteraliigassa pelaavan Wasa Royals on saanut merkittävän rahalahjoituksen.

Nimettömänä pysyttelevä vaasalainen pariskunta on lahjoittanut seuralle 20 000 euroa, koska heidän mukaansa seura koki vääryyttä kaupungin rahanjaossa. Lahjoitussumma on merkittävä, sillä Royalsin koko vuoden budjetti on 100 000 euroa.

Royalsissa ehdittiin jo murehtia, miten seura selviää rahallisesti tulevasta kaudesta. Vaasan kaupunki leikkasi markkinointitukeaan tänä vuonna kolmanneksen viimevuotisesta ja päätyi antamaan Royalsille vain kymppitonnin. Summa on viisituhatta euroa viimevuotista vähemmän.

Wasa Royals oli jo ehtinyt budjetoida kautensa 20 000 euron tuen mukaan, koska oletti menestyksen Vaahteraliigassa tuovan lisää markkinointisopimuksen mukaisia euroja. Näin ei käynyt.

Yllättävä puhelu ja näpäytys

Päätöksen jälkeen toiminnanjohtaja Seppo Evwaraye sai yllättävän puhelun. Puhelun päätteeksi "herrasmiessoittaja" ja Evwaraye päättivät tavata kasvokkain keksiäkseen ratkaisun Royalsin talousahdinkoon.

Evwaraye kertoo, miten soittaja kutsui toiminnanjohtajan kotiinsa, jossa miehet puhuivat urheilusta ja elämästä. Soittaja kertasi, miten pettynyt hän oli ollut kaupunginhallituksen päätökseen.

Noin kolme tuntia kestäneiden keskustelujen jälkeen Evwaraye kuuli juttukumppaninsa sanovan, että hän haluaa auttaa ja tehdä seuran toimintaan 20 000 euron lahjoituksen.

– Pariskunta haluaa tehdä lahjoituksen nimenomaan edustusjoukkueen toimintaan tälle kaudelle näpäyttääkseen Vaasan kaupunkia ja kaupunginhallitusta. Omista pitää pitää kiinni ja tukea, varsinkin kun he ovat menestyneet ja tuoneet jotain uutta tälle kaupungille, Evwaraye selventää lahjoittajan ajatuksia.

– Minusta se oli niin niin sydämellisesti tehty, että jos on ikinä halunnut nähdä ison miehen liikuttuvan – Mä aloin itkemään, Evwaraye tunnustaa.

Seura on kaikesta huolimatta lähettänyt kaupunginhallitukselle oikaisuvaatimuksen rahanjaosta. Se käsiteltäneen vielä toukokuun kokouksessa.

Eniten seuraa kismittää se, että miljoonabudjeteilla toimivilta Vaasan Sportilta ja Vaasan Palloseuralta tukea leikattiin vain 3 000 euroa. Sekä jääkiekko että jalkapallo saivat tänä Vaasan kaupungilta 40 000 euron tuen.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry perustelee markkinointirahojen kohdentamista sillä, että seurojen näkyvyys ja vaikuttavuus markkinoinnissa on erilainen.

– Joka vuosi määrärahat ovat tiukilla ja oli pakko lähteä vähentämään, hän selittää.