1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanta-Hämeen sote-kokeilu lykkääntyy loppuvuoteen – "Tietysti harmittaa"

Sosiaali- ja terveysministeriö hyväksyi lähimaakunnista miljoonien eurojen sote-pilotointiin Päijät-Hämeen ja Uudenmaan. Nekin sillä ehdolla, että sote-lait saadaan voimaan heinäkuun alussa 2018.

sosiaali- ja terveyspalvelut
hoitajan ja potilaan kädet
AOP

Kanta-Häme tippui maakunnallisesta sote-valinnanvapauskokeilusta sen ensimmäisellä kierroksella. Sosiaali- ja terveysministeriö valitsi kymmenen ensimmäistä maakuntaa sote-kokeiluihin 15.5.2018. Mukaan lähimaakunnista pääsivät Päijät-Häme ja Uusimaa. Kaikkiaan mukaan valittiin 10 maakuntaa ja ne pääsevät aloittamaan kokeilunsa loppukesästä, jos eduskunnassa on saatu sote- ja maakuntalainsäädäntö hyväksytyksi heinäkuun alussa.

Kanta-Häme haki 8 miljoonan euron arvoista palveluseteli- ja henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilua maakuntansa alueelle. Tarkoitus oli saada kokemuksia etenkin sosiaalipalvelujen uudistamisesta ja nykyistä paremmasta asiakaslähtöisyydestä.

– Tietysti harmittaa, kun emme päässeet mukaan, vaikka kokeiluhakemuksemme oli perusteellinen. Mutta teemme syksyllä uuden tarkennetun hakemuksen, sanoo Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg.

Uusimaa kokeilee hammashoitoa

Omassa Hämeessä keskitytään tulevan kesän ja syksyn aikana maakunnan ja maakuntahallinnon teknisen perustan rakentamiseen. Samalla valmistellaan maakunnan nykyisten sote-organisaatioiden toiminnan yhdistämistä niin kunnissa kuin kuntayhtymissä.

Rahoitus on myönnetty Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Uudenmaan maakuntiin.

Päijät-Hämeen kokeilussa rahaa tulee valtiolta 8 miljonaa euroa ja Uudellemaalle 50 miljoonaa euroa. Uudellamaalla kokeillaan myös hammashoidon järjestämistä valinnanvapauden kautta.

Työmotivaatio pysyy

Kanta-Hämeessä uudistuksia on ollut valmistelemassa satoja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Yksinomaan sote-valmistelussa päätoimisesti työskentelevää Oma Hämeen henkilökuntaa on 24.

Miten valtion päätös lykätä ainakin loppuvuoteen kantahämäläisten liikkeelle lähtöä mahtaa vaikuttaa tekijöiden työmotivaatioon? THL:n ylijohtaja Marina Erhola on koko alkuvuoden 2018 toivonut, että suunnittelusta olisi siirryttävä jo tekemiseen.

– Uskon, että pääsemme ensimmäisestä harmista aika nopeasti ylitse. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on luvannut, että loput 8 muuta maakuntaa pääsevät syksyllä mukaan kokeiluihin. Kaikkien pilottien, myös nyt mukaan hyväksyttyjen aloittamisen edellytys on, että sote-lait saadaan voimaan, muistuttaa muutosjohtaja Jukka Lindberg.

Kanta-Hämeessä maakunnallinen sote-suunnittelu ja valmistelu ovat varsin pitkällä. THL:n tuella ryhdyttiin selvittämään terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen integrointia jo 2010-luvun alussa. Valinnanvapauskokeiluissa Häme on ollut nopea tienavaaja: Hämeenlinnassa terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilu on alkanut helmikuusta 2017 Jukolassa, Tuuloksessa ja Lammilla.

Lue seuraavaksi