Kuuletko "yanny" vai "laurel"? Ääniklippi jakoi internetin kahteen leiriin, ja fonetiikan professori sanoo molempien olevan väärässä

Kolme vuotta sitten internetissä ihmeteltiin, miten sama mekko voi näyttää eri ihmisten silmissä eri väriseltä. Nyt viraalihitiksi on noussut ääninäyte, jonka ihmiset kuulevat eri tavalla.

Internet-ilmiöt
Vote.
Derrick Frilund / Yle

Yanny vai laurel? Kumman sinä kuulet?

Tästä kohkataan nyt internetissä.

Osa ihmistä kuulee videolla mieskuuluttajan äänellä sanottavan laurel. Toisten mielestä ääni on hieman nasaali ja se sanoo yanny.

Teknologiajulkaisu The Vergen (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman neurotieteiden apulaisprofessori Lars Riecken mukaan kyse on Rubinin maljakon ääniversiosta. Rubinin maljakko on kuva, jossa voi nähdä joko valkoisen esineen tai kaksi toisiaan kohti katsovaa päätä.

Ääninäytteessä tämä vaikutelma syntyy taajuuksien avulla. Korkeat äänet muodostavat yannyn, matalat laurelin. Internetissä ratkaisua onkin etsitty erilaisilla äänenkorkeuskokeiluilla.

Odotukset vaikuttavat kuulemiseen

Fonetiikan professori Martti Vainio Helsingin yliopistossa katsoo, että syy kahteen eri tapaan kuulla löytyy kontekstista. Ihminen on tottunut tulkitsemaan puhetta kontekstin perusteella. Konteksti tuottaa ennustettavuutta.

– Kun on paljon ennustettavuutta, me tulkitsemme minkä tahansa signaalin puheeksi. Vaikka se olisi vain pieni mölähdys, me rakennamme sen meidän havaintokoneistossamme ja tulkitsemme sen kielen kautta, Vainio kuvailee.

Tässä tapauksessa konteksti luodaan antamalla katsojalle kaksi sanahahmoltaan toisiaan muistuttavaa vaihtoehtoa: yanny ja laurel.

Vainion mukaan viraalihitiksi nousseen videon ääninäyte on foneettisesti lähempänä laurel-vaihtoehtoa. Toisaalta näyte muistuttaa monessa mielessä myös yannya. Mutta jos aivan tarkkoja ollaan, ei näytteestä löydy Vainion mukaan kumpaakaan vaihtoehtoa. Me vain tulkitsemme sitä annettujen vaihtoehtojen läpi.

Vainio kertoo soittaneensa ääninäytettä monikieliselle tutkimusryhmälleen kertomatta vaihtoehtoja. Yksikään tutkijoista ei tulkinnut kuulemaansa yannyksi tai laureliksi.

– Se ei missään nimessä ole kumpikaan. Se on sellainen epämääräinen äänne, Vainio sanoo.

Fonetiikan professori painottaa, että puhe on jo lähtökohtaisesti hyvin epämääräistä. Kohina ja häiriöt lisäävät tulkintojen kirjoa. Lisäksi kuulijan kielitausta vaikuttaa kuulemiseen. Vainio arvelee, että ääninäytteen illuusio toimii parhaiten englantia äidinkielenään ja mahdollisesti ainoana kielenään puhuvilla.

Näyte verkkosanakirjasta?

Ääninäyte nousi viraalihitiksi sen jälkeen, kun somevaikuttaja Cloe Feldman julkaisi sen Twitterissä. Feldman ei ole itse luonut näytettä. Itse asiassa hän ei edes tiedä, kuka ääninäytteen on alunperin tehnyt. Youtube-videollaan (siirryt toiseen palveluun) Feldman kertoo siskonsa löytäneen sen Redditistä.

Feldmanin jakama video julkaistiin alunperin Redditin blackmagicfuckery-alasivustolla (siirryt toiseen palveluun) kolme päivää sitten. Redditiin videon jakoi RolandCamry -käyttäjänimellä operoiva henkilö. Hän kertoo törmänneensä ääninäytteeseen vocabulary-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

Viraalihitiksi nousseen videon äänipätkä kuulostaa samalta kuin vocabulary-sivuston ääninäyte. Netissä kiertävässä versiossa on tosin huomattavasti enemmän kohinaa, mikä lisää tulkinnanvaraisuutta.

Jos audiopätkä on peräisin vocabulary-sivustolla, tämä kiista ratkeaa Laurel-leirin hyväksi.