Talouden noidankehä uhkaa – Suomen Pankki huolissaan ennätysvelkaisten suomalaisten velkariskistä

Kotitalouksien velkaantumista pitäisi pankin mukaan suitsia rajoittamalla asuntolainojen kokoa tulojen mukaan.

Lainamarkkinat
Avokeittiö ja ruokailutila.
Petri Aaltonen / Yle

Suomen Pankki on huolestunut kotitalouksien ennätyksellisen velkaantuneisuuden riskeistä kansantaloudelle. Velkaantuneisuus heikentää tuntuvasti suomalaisten lisäksi koko Suomen mahdollisuuksia sopeutua taloustilanteen heikkenemiseen.

Kotitalouksien velkataakkaa lisää asuntolainojen lisäksi yleistyneet taloyhtiölainat, joiden kasvusta ollaan pankkialalla huolissaan.

Pankin johtokunnan jäsen Marja Nykäsen mukaan lainataakkaan vaikuttaa asuntolainojen lisäksi myös pikaluotot. Kulutusluottojen ehtojen keventyminen ja uudet tavat markkinoida lainapalveluita lisäävät entisestään kotitalouksien riskiä velkaantua.

Myös Finanassivalvonta on ollut huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta, erityisesti kulutusluottojen kasvusta.

– Kotitalouksien voimakas velkaantuneisuus voi laskusuhdanteessa luoda noidankehän: supistuva kulutus heikentää yritysten toimintaympäristöä ja lisää konkursseja, jotka lopulta aiheuttavat pankeille yritysluottotappioita, pankin johtokunnan jäsen Marja Nykänen kuvaa mahdollista kehitystä tiedotteessa.

Asuntolainoihin mahdollisesti selvempiä rajoituksia

Nykänen ehdottaa keinona luotonannon rajoittamiseen esimerkiksi selvempää asuntolainojen tuloharkintaa. Nykäsen mukaan lainat voisi myöntää hakijan tulojen mukaan.

Suomen Pankki pitää hyvänä myös kehitteilla olevaa luottorekisteriä, johon koottaisiin laajalti tiedot kotitalouksien veloista.

OP ja Nordea ovat suhtautuneet asuntolainojen rajoittamiseen nihkeästi. Finanssivalvonta on sen sijaan tiukentanut pankkien asuntolainojen ehtoja lainanhakijan oman pääoman vaatimuksen suhteen. Uudet ehdot tulevat voimaan heinäkuun alussa.

Suomalaisten pankkien vakavaraisuus on pysynyt eurooppalaisittain hyvällä tasolla ja parempana kuin keskimäärin unionissa.

Nykänen näkee kuitenkin kotitalouksien velkaantumisen kautta riskin myös mahdollisiin pankkien luottotappioihin ja luotonantokykyyn. Pankkien vaikeudet rahoittaa esimerkiksi yrityksiä lisää entisestään kierrettä alaspäin.

– Tulomenetysten uhatessa suomalaiset kotitaloudet yleensä tinkivät kulutusmenoistaan ja lisäävät säästämistään vielä pahemman päivän varalle. Tällöin kokonaiskysyntä pienenee, mikä heikentää yritysten kannattavuutta.

Nykäsen arvioin mukaan Nordean pääpaikan siirto Suomeen tuo myös mukanaan riskin siitä, että suhteellisen iso pankkisektori lisää kansantalouden haavoittuvuutta.