Lentäjät älähtävät droneista Helsinki-Vantaalla: "Vaaransivat matkustajakoneiden turvallisuuden"

Lentoaseman ilmatilassa tehtiin viime viikolla viisi havaintoa droneista lentokoneiden lähestymis- ja lähtölinjojen lähellä.

droonit
Drone lentämässä.
Drone lentämässä.AOP

Suomen lentäjäliiton turvatoimikunta on huolestunut kehityksestä, jossa droneja eli kauko-ohjattavia lennokkeja lennätetään Helsinki-Vantaan lentoaseman ilmatilassa.

Turvatoimikunta kertoo tiedotteessa, että lentoaseman ilmatilassa tehtiin viime viikolla viisi havaintoa droneista lentokoneiden lähestymis- ja lähtölinjojen lähellä.

Turvatoimikunnan mukaan drone-lennättäjät häiritsivät merkittävästi lentoliikennettä ja vaaransivat alueella liikkuneiden matkustajakoneiden ja pelastushelikoptereiden turvallisuuden.

Turvatoimikunta muistuttaa, että maailmalla on tehty tutkimuksia dronejen törmäyksen vaikutuksesta lentokoneisiin. Matkustajakoneet kestävät yksittäiset lintutörmäykset, mutta tutkimusten mukaan dronen osuminen lentokoneiden rakenteisiin, moottoreihin tai tuulilasiin aiheuttaa huomattavasti samanpainoista lintua vakavamman vahingon.

– Helikopterit ovat jopa lentokoneita haavoittuvampia niiden heikompirakenteisten tuulilasien sekä ulkoisille iskuille hyvin herkän roottorimekanismin vuoksi. Pelastuskopterit lentävät myös matalalla, mikä lisää törmäysriskiä. Lentäjät kokevat dronet erittäin vaikeiksi havaita ilmasta ennen kuin ne ovat liian lähellä, turvatoimikunta kertoo.

Laki rajoittaa lennättämistä lentoasemien läheisyydessä

Dronejen lennättämisestä lentoasemien läheisyydessä on säädetty ilmailulaissa. Pääsääntöisesti dronejen lennättäminen on kielletty vähintään viiden kilometrin säteellä (siirryt toiseen palveluun) Helsinki-Vantaan lentoasemasta ja Helsinki-Malmin lentopaikasta. Poikkeuslupia myönnetään vain erittäin perustelluista syistä.

Turvatoimikunta opastaa drone-lennättäjiä hyödyntämään Trafin droneinfo.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustoa ja mobiilisovellusta, jotka kertovat missä dronen lennättäminen on luvallista ja sallittua.

Dronejen määrä on kasvanut Suomessa runsaasti viime vuosina sekä ammatti- että harrastekäytössä. Ammattitoimijoiden tulee tehdä Trafille ilmoitus, ja kesäkuussa 2017 tiedossa oli yhteensä 1 937 ammattikäytössä olevaa dronea. Kokonaismäärää on mahdotonta sanoa, koska harrastekäyttäjien ei tarvitse tehdä ilmoitusta lennokeistaan.

Lue myös:

Suomessa on arviolta kymmeniä tuhansia droneja - EU kiristää Suomen löyhää lennokkilainsäädäntöä