Ylä-Lapissa koulujen kesälomien siirto saa kannatusta - Pohjoisessa paras kesä on elokuussa

Säät suosivat pohjoisessa yleensä elokuussa. Lomien siirto mahdollistaisi opetuksen saamelaistamisen ja perinteiden opetuksen kuten Tenon veneiden tervauksen.

kesäloma
Ohcejoga mánát Sirbmá skuvllas.
Utsjoen saamenoppilaista osa opiskelee yhden päivän viikossa Norjan Sirmassa.Vesa Toppari / Yle

Vielä pitäisi kouluissa jaksaa pari viikkoa päntätä diftongin oikenemista. Inarissa ja Utsjoella koulut loppuvat 2. kesäkuuta. Suomen pohjoisimman kunnan rajanaapureilla, Tanan ja Kaarasjoen kunnissa Norjan puolella koulut loppuvat tänä vuonna pari viikkoa myöhemmin 21. kesäkuuta.

Tulevana syksynä koulut alkavat Norjan puolella vasta elokuun 22. päivä. Utsjoella aloitetaan koulutie viikkoa aikaisemmin 14. elokuuta.

Suomessa on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua koulujen kesälomien siirrosta. Rajakunnissa naapurin kanssa yhteiset lomakaudet helpottaisivat elämää, uskoo utsjokelainen opettaja Sámmol Lukkari. Esimerkiksi Norjan Sirman koulun ja Utsjoen koulukeskuksen välinen yhteistyö helpottuisi. Utsjoen saamenoppilaista osa opiskelee yhden päivän viikossa Sirmassa, ja vastaavasti sirmalaiset tulevat yhdeksi päiväksi Utsjoelle kouluun.

Lukkari siirtäisi myös hiihtoloman pidempään pääsiäislomaan, kuten Norjassa.

– Pääsiäisen aikaan emme tule Sirmaan kouluun, koska täällä lomaillaan silloin. Koen, että meillä Suomessa hiihtoloma on liian aikaisin. (viikko 10) Usein meillä on silloin 20-30 astetta pakkasta, sanoo Lukkari.

Sámmol Lukkari.
Kesäkuussa voisi opettaa lapsille veneiden tervausta ja verkkojen pauloitusta, sellaisia asioita mitä Tenojokivarressa yleensäkin kesäkuussa tehdään, pohtii utsjokelainen opettaja Sámmol Lukkari.Vesa Toppari / Yle

Lomien siirtäminen mahdollistaisi opetuksen saamelaistamisen – Laittaisi oppilaat tervaamaan Tenon veneitä

Jos tulevaisuudessa koulu jatkuisi kesäkuussa kaksi viikkoa pidempään, Lukkari näkee siinä mahdollisuuden opettaa perinteitä ja samalla saamelaistaa opetusta.

– Jos kesäkuussa opetus jatkuisi parilla viikolla eteenpäin, silloin voisi suunnitella opetuksen niin, että se tapahtuisi enemmän ulkona ja luonnossa. Voisi opettaa lapsille esimerkiksi Tenon veneiden tervausta ja verkkojen pauloitusta. Opettaisi sellaisia asioita, mitä me yleensäkin täällä kesäkuun alussa tehdään, suunnittelee Lukkari.

– Tällainen opetus toisi koulun lähemmäs koteja ja sitä saamelaisuutta, mikä meillä täällä on, lopettaa Lukkari.

Ivalon ala-asteella on myös keskusteltu kesälomien siirrosta, kertoo rehtori Pirkko Olli.

– Elokuussa joskus tuntuu, voi ikävä kun koulu alkaa, vastahan se teki kesän tänne! Luulen, että jos tässä vaiheessa vuotta kysyisi asiaa, niin moni ajattelisi, että onneksi alkaa se kesäloma.

– Jos taas säitä ajatellaan, niin usein paras kesä on vasta elokuun puolella, sanoo Olli.

Pirkko Olli lea Avvila vuolleskuvlla rektor.
Ivalon ala-asteen rehtori Pirkko Olli ei siirtäisi lomia elinkeinoelämän ehdoilla.Anneli Lappalainen / Yle

Koulujen kesälomien siirto kahdella viikolla lisäisi selvityksen mukaan matkailutuloa ja työllisyyttä. Kesälomien siirrolla olisi myönteiset vaikutukset niin matkailutuloon ja työllisyyteen kuin matkailuelinkeinon toimintaedellytysten kehittämiseen laajemminkin, totesi taannoin elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Haluja muuttaa koululaisten kesälomia löytyy muualtakin. Kahdeksan Tampereen kaupunkiseudun kuntaa haluaa selvittää koulujen työ- ja loma-aikojen muuttamista siten, että ne vastaisivat paremmin niin nykypäivän työelämän, perheiden kuin elinkeinoelämänkin tarpeita.

Ivalon ala-asteen rehtori ei siirtäisi lomia elinkeinoelämän ehdoilla.

– Tässä on monia puolia. Kunhan ei vain mentäisi yritysmaailman ehdoilla. Ensisijaisesti tulisi pohtia miten koululaisten elämä muuttuisi, jos lomia siirrettäisiin kahdella viikolla, sanoo Olli.

Päivi Nillukka-Rauhala.
Opettaja Päivi Nillukka-Rauhala pohtii marjastusta ja säitä. Yleensä Ylä-Lapissa kesä alkaa vasta juhannuksen kieppeillä.Anneli Lappalainen / Yle

Ivalon ala-asteen opettaja Päivi Nillukka-Rauhala kannattaa lomien siirtämistä.

– Se on hyvä ajatus. Täällä kesä alkaa vasta juhannuksen kieppeillä, syksyllä kun syystyöt alkavat, esimerkiksi marjastus, niin silloin alkaakin jo koulu. Olisin mielissäni, jos koulu alkaisi kaksi viikkoa myöhemmin, sanoo Nillukka-Rauhala.

Inarin koulun pihalla, kesken hyppynaruleikin, Sáránne Näkkäläjärveltä tulee mielipide lomien siirrosta kuin apteekin hyllyltä.

– Olisihan se hauskaa! Elokuussa on lämpimiä päiviä, perustelee Näkkäläjärvi.

Sáránne Näkkäläjärvi njuiku bátti badjel Anára skuvla šiljus.
Sáránne Näkkäläjärvi njuiku bátti badjel Anára skuvla šiljus.Anneli Lappalainen / Yle