Hyppää sisältöön

Yle avaa nyt massoittain uutisjuttuja keskustelulle – palvelun asiallisuutta vaalimaan pestattiin keinoäly

Ylen uutis- ja ajankohtaissisältöjä voi kommentoida Yle Tunnuksella. Mahdollisimman moni keskustelu pyritään avamaan kommentoitavaksi. Tervetuloa jakamaan oma näkemyksesi!

Kuva: YLE / Olli-Pekka salli

Kylläpä netissä on fiksua porukkaa liikkeellä!

Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä keskusteluista, joita on käyty viime päivinä Ylen uutis- ja ajankohtaisjutuissa. Niitä on avattu nyt poikkeuksellisen paljon keskustelulle, sillä käynnissä on kokeilu.

Yle yrittää tuoda luoda hyvää ja avartavaa keskustelua Yle.fi-sivuille ja Yle.fi-sovellukseen (siirryt toiseen palveluun). Keskustelemaan pääsee Yle Tunnuksella (siirryt toiseen palveluun).

Uutta kokeilussa on, että tällä kertaa mukana on tekoäly. Se yrittää parhaansa mukaan tunnistaa, mitkä kommentit sopivat julkaistavaksi.

Keskustelu on kokeilun aikana osoittautunut tasokkaaksi. Monet perustelevat kommenttinsa linkkaamalla lähteitä mukaan.

Koska kone voi tehdä virheitä, Ylen avaamia keskusteluja seuraa myös kaksi ammattitoimittajaa.

– Käytännössä opetamme sitä luottamaan ihmisiin, sallimaan näkemyseroja ja erottamaan oikean väärästä. Tavallaanhan tämä on tekoälyn tapakasvatusta: opetamme sille, millainen on avoin ja kunnioittava keskusteluilmapiiri, sanoo Pauliina Happo, toinen konetta valvovista toimittajista.

Koneelle opetetaan samalla Ylen journalistisia periaatteita.

Jutut olivat avoinna kommentoinnille jo muutama vuosi sitten. Sitten keskustelu pantiin kokonaan kiinni.

– Keskustelut laitettiin aikanaan tauolle, koska suurten juttumäärien laadukas moderointi oli työaika- ja kustannushaaste. Nyt keinoäly on kehittynyt niin paljon, että se auttaa ratkaisemaan näitä haasteita, minkä lisäksi olemme konseptoineet keskusteluformaatteja uudelleen, sanoo Ylen uutisten ja ajankohtaisjuttujen päätoimittaja Riikka Venäläinen.

Tavoitteena on, että toimittajat voisivat käyttää aikaa syvälliseen keskusteluun yleisön kanssa juttuaiheista jo ennen kuin riviäkään on kirjoitettu tai välittömästi jutun julkaisun jälkeen. Kone hoitaa käytännön moderointityötä, ja ihminen keskittyy olennaiseen.

– Keskustelu ja vuorovaikutus ovat entistä tärkeämpi osa journalismia, journalismi ei ole vain yksisuuntaista "norsunluutornista päivää" -toimintaa, Riikka Venäläinen sanoo.

– Haluamme tarjota alustan uutisaiheista käytävälle laadukkaalle keskustelulle, jotta ihmiset pääsevät jakamaan ajatuksiaan ja käymään kipakkaakin keskustelua ajankohtaisista asioista.

Ylen uutisten päätoimittaja Riikka Venäläinen. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Hän muistuttaa, että toimittajat voivat saada keskusteluista hyviä uutisaiheita ja juttuvinkkejä.

Venäläisen mukaan Ylen tehtävä on yrittää lisätä ihmisten keskinäistä ymmärrystä.

– Eri tavalla ajattelevat ihmiset kohtaavat ja väittelevät ja löytävät lopulta yhdessä ratkaisun aitoon ongelmaan. He voivat silti edelleen ajatella asioista hyvin eri tavalla, mutta ymmärrys toisin ajattelevia kohtaan on kasvanut.

Kommentointi onnistuu uutisten selainversiossa ja Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun) Yle Tunnuksen avulla.

.
.