Kemiönsaaresta löytyi ammuttu merikotka – rauhoitetun linnun arvo 7 400 euroa

Tutkimusten perusteella aseena on todennäköisesti käytetty pienikaliiberista kivääriä.

Merikotka ja varis Loviisan edustalla. Kuva: Juha Metso / AOP

Poliisi tutkii Kemiönsaaressa tapahtunutta luonnonsuojelurikosta. Huhtikuun lopulla Vänoxan itäpuolelta löytyi kuollut merikotka. Kyseessä oli aikuinen naaras.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa linnusta löytyi ampumajäljeksi sopiva vamma. Aseena on todennäköisesti käytetty pienikaliiberista kivääriä.

Merikotkalla oli höyhenetön alue vatsan puolella, mikä on todennäköinen haudontalaikku.

Epäselvää on se, oliko linnun löytöpaikka sama kuin missä se ammuttiin. Poliisi pyytää vihjeitä asiasta.

Saimaannorpan tappamisesta lähes 10 000 euron korvaukset

Ympäristöministeriö on määrittänyt uhanalaisille eläimille ja kasveille ohjeellisen arvon. Eläinten osalta korvaussumma riippuu lajin uhanalaisuudesta, kannan koosta ja siitä, kuinka nopeasti eläin lisääntyy.

Suurimman summan valtiolle joutuu korvaamaan saimaannorpan tappamisesta. Suomen ainoan kotoperäisen nisäkkään tappamisesta seuraa 9 755 euron korvaukset.

Summille on laskettu perusta siitä, kuinka paljon yhden lentokokoiseksi selvinneen merikotkan poikasen suojelutyö on maksanut. Merikotkan arvo on 7 400 euroa.

Pienimmällä summalla selviää muun muassa sammakon, maamyyrän tai sisiliskon tappamisesta, joiden arvoksi on määritelty 17 euroa. Siili maksaa 101 euroa ja liito-oravan ohjeellinen arvo on 1 009 euroa.

Juttua päivitetty kello 15.05. lisäämällä rauhoitettujen eläinten ohjeellisia arvoja.