Lapset piirsivät muotokuvia Forssan päättäjistä: "Hyvällä mallilla on jokin kasvonpiirre, jota korostaa"

Lasten viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä tekemä muotokuvanäyttely on naurattanut Forssan kaupungintalolla. Monesta muotokuvasta kohteen tunnistaa helposti.

taidekasvatus
Lasten piirustuksia
Ville Välimäki / Yle

Lapsi katsoo tarkasti kasvoja, sen mittasuhteita, suun ja silmien muotoa, korvia, kasvojen erityispiirteitä. Ainakin siinä tapauksessa, että lasta on opetettu piirtämään mallista.

11-vuotias tammelalainen Lempi Lintukorpi kertoo, että hän usein jopa painaa kasvojen piirteitä mieleensä, jotta kymmenen vuoden kuluttua tunnistaisi ihmisen.

– Hyvä malli on sellainen, jolla on joitain hyviä kasvonpiirteitä. Näköisyys syntyy, jos esimerkiksi jollain on tosi hienot silmät tai korostuva suu. Niistä saa muotokuvaan ihmisen omaa olemusta, kertoo nuori muotokuvamaalari.

Turkka Malin muotokuva, piirtänyt Lempi Lintukorpi
Turkka Mali Lempi Lintukorven ikuistamana.Ville Välimäki / Yle

Lintukorpi piirsi Forssan kuvataidekoulun muotokuvanäyttelyyn muun muassa kaupunginvaltuustossa istuvan Turkka Malin. Valmiissa työssä Turkalla on kitara olkapäällä.

Turkka Mali sai prosessin kestäessä lempinimen Kaapo. Kaapo Turkasta tuli, kun taiteilijalle paljastui piirtäessä, että Turkka näyttää hieman sarjakuvahahmo Kaapolta.

Suositulla mallilla on mukavat silmät ja hyvä hymy

Lasten mielestä ei ole lainkaan sama, kenet piirtää.

Forssan kaupungintalon aulassa olevassa näyttelyssä joistakin johtavista virkamiehistä ja luottamushenkilöistä on tehty varsin monta muotokuvaa, joistakin vain yksi. Tähän on lasten mukaan syynä se, että joillakuilla on mukavat silmät ja hyvä hymy.

Juonteet kasvoissa sen sijaan saivat piirtäjät kavahtamaan, koska niitä on vaikeaa piirtää.

Lapsen piirtämä muotokuva Forssan kaupunginjohtajasta Jari Kesäniemestä
Yksi versio Jari Kesäniemestä.Ville Välimäki / Yle

10-vuotias Anni Hiironen piirsi kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen. Annin piirroksesta Kesäniemen tunnistaa esimerkiksi kulmakarvoista. Annia houkuttivat kaupunginjohtajan silmät.

– Silmät ovat jännän malliset. Suuta oli kyllä vaikeaa tehdä ja siitä tuli hieman pieni. Kyllä kuva kuitenkin näyttää aika paljon kohteeltaan, tuumaa Anni Hiironen.

Lapsilla on taito nähdä kasvoista niiden selkein piirre

Lapsia opetetaan piirtämään muotokuvaa mallista siten, että he hahmottelevat ensin kokonaisuutta. Hahmosta siirrytään vähitellen yksityiskohtiin.

Forssan kuvataidekoulun johtajaopettaja Teija Lauronen sanoo, että lapset näkevät kasvoista hyvin niiden selkeimmän piirteen. Lapset näkevät paljon enemmän kuin kuvitellaan, sanoo Lauronen.

Lasten muotokuvanäyttelyn tarkoituksena oli tuoda kuvataidekoulu tutuksi päättäjille, mutta toisaalta myös saada lapset ymmärtämään, miten päätöksiä kuntatasolla tehdään ja ketkä niitä tekevät. Näistä on puhuttu kuvataidekoululla, ja niistä saattoi jutella myös piirtämisen aikana.

Jari Kesäniemi ja Taija Lauronen piirustusten äärellä
Forssan kuvataidekoulun johtajaopettaja Teija Lauronen ja Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi katsastavat nuorten taiteilijoiden näyttelyä.Ville Välimäki / Yle

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että hän oli ensimmäistä kertaa elämässään elävänä mallina ja sai myös lapsilta hyviä neuvoja.

Lapset kertoivat selvästi, minne päin hänen pitää kääntyä. Kesäniemen mukaan näyttelyn kuvista löytyy jopa luonteenpiirteitä.

– Oman tukkani viimeinen harmaa väri on saatu hyvin esille, myös tietynlainen iloisuus. Muotokuva on kuitenkin erilainen kuin valokuva, missä en onnistu koskaan. Nyt lapset ovat kertoneet, miten valokuvakin onnistuu. Pitää nostaa hieman leukaa ylös. Mutta kaikkineen lapset ovat erittäin hyviä tekemään havaintoja, sanoo Kesäniemi.

Forssan kuvataidekoululaisia näyttelyssä
Nuoret taiteilijat pohtivat hyvän muotokuvan ominaisuuksia. Oikealla Lempi Lintukorpi.Ville Välimäki / Yle

Forssassa mietitään nyt, miten lasten tekemiä kuvia hyödynnetään. Niistä saattaa syntyä käyntikortteja tai vaikkapa T-paitoja. Mikäli näin tapahtuu, lapset tietenkin saavat kuvistaan maksun. Taiteilijahan kuvan omistaa.