Elisa Helsingin tietoliikennehäiriöstä: "Se oli suunniteltu muutostyö, eikä tällaista pitäisi siinä yhteydessä tapahtua"

Elisan palveluhallintojen osastopäällikön Karri Jäkön mukaan keskiviikkona poissa pelistä olleet yhteydet oli varmistettu, eikä Helsinkiä piinanneen tietoliikennehäiriön pitänyt olla mahdollinen.

Tietoliikennehäiriöt
Tietoliikenneongelma, Kalasataman terveyskeskus.
Tietoliikenneongelmien aikana asiakkaita muun muassa ohjeistettiin paperilapuilla Kalasataman terveyskeskuksessa.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin kaupungin palveluita keskiviikkona häirinnyt tietoliikennehäiriö on korjautumassa. Eilen illalla alkanut häiriö vaikutti laajasti kaupungin sähköisesti toimiviin palveluihin terveyskeskuksissa ja julkisessa liikentessä.

Yle soitti Elisan palveluhallintojen osastopäällikölle Karri Jäkölle.

Onko Helsingin kaupunkia piinannut tietoliikennevika saatu nyt kokonaan korjattua?

– Vika saatiin paikallistettua laitteisiin, jotka oletettavasti ovat menneet jumiin muutostyön johdosta. Näitä on käynnistelty uudestaan ja palvelut palautuvat normaaliksi iltapäivän aikana.

Mistä vika konkreettisesti johtui?

– Eilen Elisa teki kuitukaapelin muutostyön johtuen metron muutostöistä. Siinä jouduttiin siirtämään kaapelireittiä eli kaapelia jouduttiin katkaisemaan ja liittämään toiseen uudelle reitille kaivettuun kaapeliin.

– Tämän jälkeen suurin osa palveluista ja yhteyksistä nousi pystyyn normaalisti, mutta toistaiseksi vielä selvittämättömästä syystä osa ei lähtenyt toimimaan. Ilmeisesti muutostyö jumitti toimintoja keskittäviä laitteita.

Mikael Ben-Yehoda ja äiti Katja Lajunen.
Katja Lajunen oli tuomassa poikaansa Mikael Ben-Yehodaa hammaslääkäriin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen aiemmin keskiviikkona. Vasta keskuksessa selvisi, että aika oli peruttu tietoliikenneongelmien takia.Ronnie Holmberg / Yle

Kuinka laajasta viasta oli kyse?

– Tämä vaikutti laajasti Helsingin kaupungin palveluihin, mutta ei muihin asiakkaisiin. Tämä oli tietysti merkittävä häiriö kaupungille ja sitä kautta merkittävä häiriö myös meille.

Kuinka poikkeuksellisia tämän kaltaiset tilanteet ovat?

– Tämä oli suunniteltu muutostyö, joka oli metron muutostöiden takia meiltä tilattu. Tällaisia muutostöitä tehdään kohtuullisen rutiininomaisesti, eikä tällaista pitäisi siinä yhteydessä tapahtua. Eli kyllä tämä siinä mielessä oli poikkeuksellinen tapahtuma.

Miten tällaista voi sattua?

– Me tulemme tekemään juurisyyanalyysin. Kun vika saadaan kokonaan poistettua, meidän häiriöhallintajohtamme ja tapahtumaan liittyneet asiantuntijat selvittävät läpikävelyllä yksityiskohtaisesti, mitä on tapahtunut.

Vielä ei siis tiedetä tarkalleen, mistä ongelmat johtuivat?

– Ei, eikä haluta lähteä tässä vaiheessa spekuloimaan syytä. Me teemme aina tällaisista merkittävistä häiriöistä läpikävelyn ja juurisyyanalyysin. Siitä sitten selviää, mistä oli kyse ja mitä meidän pitää tehdä, ettei näin pääse käymään uudelleen.

Tietoliikenneongelma, Kalasataman terveyskeskus.
Vika näkyi keskiviikkona kaikilla kaupungin terveysasemilla, joissa ei pystytty hakemaan potilastietoja järjestelmästä normaaliin tapaan.Ronnie Holmberg / Yle

Eikö käytössä ole mitään varajärjestelmää?

– Täytyy selvittää, miksi varayhteydet eivät ole toimineet niin kuin niiden on suunniteltu toimivan. Tällaiset merkittävät yhteydet on kyllä varmistettu, mutta jostain syystä nekään eivät nyt ole toimineet oikealla tavalla.

Yksi vahinko aiheutti hyvin laaja-alaisia ongelmia myös terveydenhuoltoon. Kuinka haavoittuva nykyjärjestelmä ylipäätään on?

– Nämä ovat varmistettuja yhteyksiä, joten näin ei olisi pitänyt päästä tapahtumaan. Muuten en ota tähän kantaa.

Miten voitte taata, ettei tällaista tapahdu vastaisuudessa?

– Tulemme selvittämään sen, miten näin pääsi käymään. Kun juurisyy on selvillä, tehdään korjaavat toimenpiteet, joiden toteutumista sitten seurataan, ettei näin pääse käymään enää uudelleen.

Onko Helsinki oikeutettu saamaan tästä jotain korvauksia?

– Ei ole käyty tällaisia keskusteluja vielä asiakkaan kanssa ja niiden aika tulee myöhemmin.