Siniset julistautui uudistusmieliseksi konservatiiviseksi puolueeksi

Puolue paljasti uuden logon ja haluaa nykyaikaistaa politiikan toimintatapoja.

Sininen tulevaisuus
Sampo Terho ja Sininen tulevaisuus puolueen uusi logo.
Jarno Kuusinen / AOP

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho linjasi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa puolueensa uudistusmieliseksi konservatiiviseksi puolueeksi, jollaista Suomessa ei ole aikaisemmin ollut.

Terhon mukaan puolueen tavoitteena on säilyttää perinteiset arvot, mutta uudistaa politiikan homehtuneet rakenteet.

– Näitä arvoja ovat länsimaiset perusarvot. Usko yksilöön, perheseen, niiden voimaan uudistaa yhteiskuntaa, pieneen valtioon ja vähäisempään sääntelyyn, Terho tiivisti.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin puolueen aikeista uudistaa politiikan toimintatapoja muun muassa verkkoon julkaistavalla keskustelualustalla, joka on aluksi avoin puolueen sisällä, mutta aukeaa myöhemmin kaikkien käyttöön.

Kaavailuissa on myös puolueen eduskuntaryhmän työskentelyn nykyistä suurempi julkisuus ja mahdollisuus kutsua muiden puolueiden kansanedustajia eduskuntaryhmän kokouksiin.

Siniset tähtää 4-5 prosentin puolueeksi

Siniset eivät osallistuneet presidentivaaleihin, koska puolueen perustaminen oli yhä kesken ja omaa ehdokasta varten olisi pitänyt kerätä kannatuskortit. Ensi syksyn ja talven vaalisumassa puolue aikoo olla Terhon mukaan vahvasti mukana eli asettaa omia ehdokkaita sekä maakunta-, eduskunta- että eurovaaleihin.

Eduskuntavaalitavoite on Terhon mukaan nousta perinteisten pienten puolueiden joukkoon. Niillä Terho tarkoittaa RKP:tä ja kristillisdemokraatteja, joiden kannatus on vaihdellut neljän prosentin molemmin puolin. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa RKP sai yhdeksän kansanedustajanpaikkaa ja kristilliset viisi.

– Tiedän, että sekin on on valtava tavoite. Olen kerran ollut sitä tekemässä ja perusuomalaisissa, vanhassa viiteryhmässäni, se kesti 12 vuotta saavuttaa pienpuolueiden yli neljän prosentin kannatus. Nyt olemme vajaassa vuodessa siellä parin prosentin kieppeillä ja toinen vuosi on edessä, joten tavoite on realistinen, Sampo Terho perustelee.

Ylen puoluekannatusmittauksissa Sinisen tulevaisuuden kannatus on ollut puolentoista prosentin tienoilla. Kansanedustajia viime kesänä perussuomalaisista eronneilla sinisillä on nyt 19.

Sampo Terhon laskukaavalla seuraava sinisten eduskuntaryhmä olisi siis puolet nykyisestä tai pienempi. Vajaa kuukausi sitten kansanedustaja Kaj Turunen loikkasi sinisistä kokoomukseen.

Terho itse aikoo olla ehdolla sekä maakunta- että eduskuntavaaleissa, mutta ei eurovaaleissa, koska vihjaa, että ehdolla voi olla häntä kovempi nimi. Perussuomalaisten pitkäaikainen puheenjohtaja, sinisiin siirtynyt ulkoministeri Timo Soini ei ole vielä kertonut aikeistaan, mutta on Terhon mukaan luvannut harkita ehdokkuutta vakavasti.