Hyppää sisältöön

Hallituspuolueet estivät valiokunnan kuulemisen sotekiireen takia, oppositio raivostui: "Ennennäkemättömän härskiä"

Valiokunnan oppositioedustajat kirjelmöivät eduskunnan puhemiehelle pelisääntöjä vaatien. Hallitus pitää ulostuloa tahallisena hämmentämisenä. Oppositio kiistää, että kyse olisi viivytysyrityksestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioryhmin edustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Outi Alanko-Kahiluoto, Anneli Kiljunen, Veronica Rehn-Kivi ja Arja Juvonen pitivät tiedotustilaisuuden eduskunnan valtiosalissa keskiviikkona 16. toukokuuta 2018. Kuva: Antti aimo-Koivisto 7 Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset julkisen talouden kehyksestä eikä anna siitä lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä. Valiokunta äänesti asiasta keskiviikkona hallituspuolueiden kansanedustajien tuella.

Perusteluna oli oppositioedustajien mukaan sote-uudistuksen aikataulupaine.

Tiettävästi kyse on ensimmäisestä kerrasta eduskunnan historiassa, kun valiokunta ei ota kantaa tämän kokoluokan uudistuksen rahoitukseen, kertoivat suivaantuneet oppositioedustajat toimittajille eduskunnassa.

– Olen ollut 11 vuotta kansanedustajana, enkä koskaan ole nähnyt näin härskiä ja huolestuttavaa toimintaa, kuvaili Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Vastalauseen menettelylle antoivat kaikki sote-valiokunnan oppositiopuolueet: SDP, vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja RKP. Ne vaativat eduskunnan puhemiesneuvostolta kannanottoa siitä, toimittiinko nyt oikein.

– Onko hyväksyttävä menettely, että sote-kiireen takia näin merkittävä asia jää täysin käsittelemättä valiokunnassa, emmekä siitä mitään lausu. Hallituksen sote-aikataulu uhkaa nyt vahvasti demokratiaa, sanoi Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Hallituspuolueet jyräsivät opposition, koska heillä on enemmistö valiokunnassa, lisäsi Alanko-Kahiluoto.

Riittääkö raha – hallitus ja oppositio eri mieltä

Opposition mielestä talouden asiantuntijoiden kuuleminen julkisen talouden kehyksestä olisi ollut välttämätöntä, jotta sote-laeista voidaan päättää.

Edustajien mukaan hallituksen menokehyksessä ei oteta huomioon sosiaali- ja terveyspalvelujen lisärahan tarvetta. Uudellamaalla uudistuksen on arvioitu leikkaavan noin 300 miljoonaa euroa.

– Julkisen talouden suunnitelmassa ei ole huomioitu lainkaan sote-palveluiden lisärahoitustarvetta, vaikka me tiedämme tällä hetkellä, että uudistus tulee vaatimaan vuonna 2020 vähintään miljardin euron lisäkustannukset. Sen jälkeen vielä enemmän, sanoi SDP:n Anneli Kiljunen.

– Me tiedämme että kustannukset kasvavat. Se, että julkisen talouden kuulemiset on pitänyt lopettaa näin lyhyeen, on pöyristyttävää. Puhutaan miljardien rahoista, joissa on jo valtava monttu, eikä lisärahoitusta ole tulossa, sanoi perussuomalaisten Arja Juvonen.

Toisin kuin oppositio, hallitus on vakuuttanut kehysriihen yhteydessä, että maakunta- ja sote-uudistuksen rahoitus on turvattu sen alkuvuosina.

Kannanotossaan (siirryt toiseen palveluun)huhtikuussa hallitus lupaa varautuvansa ihmisten palvelutarpeen kasvuun ja täydentävänsä lakeja tarvittaessa syksyllä.

"Valheellista väittää ettei rahoitusta käsitellä"

Valiokunnan hallituspuolueissa opposition ulostuloa ja sanavalintoja pidetään väärän mielikuvan luomisena ja tahallisena harhaanjohtamisena.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) painottaa, että tämänpäiväisessä äänestyksessä oli kyse julkisen valtiontalouden kokonaiskehyksen, ei soten rahoituksen asiantuntijakuulemisista.

Soten rahoitusta sote-valiokunta käsittelee esimerkiksi torstaina ja perjantaina.

- Tässä on sekoitettu tahallaan kaksi täysin eri asiaa. On valheellista antaa mielikuva, ettei soten rahoitusta käsiteltäisi kunnollisesti, Heikkinen vastaa kollegoidensa ulostuloon.

Heikkisen mukaan oppositio luo tahallaan väärää mielikuvaa.

- Halutaan hämmentää, luoda aiheetonta pelkoa. Sote-uudistusta on yritetty luoda kymmenen vuotta, Heikkinen huomauttaa.

"Kyse ei ole viivytystaktiikasta"

Anneli Kiljusen mukaan edustajat odottavat puhemieheltä vastausta kirjelmään jo torstaina.

Oppositioedustajat kiistävät, että kyse olisi hallitukselle ensiarvoisen tärkeän sote-lakipaketin viivyttämisestä.

– Ei ole viivytystaktiikkaa. Ei voi päättää sote-laeista, ellei tiedetä millaisia taloudellisia vaikutuksia niillä on, sanoi Alanko-Kahiluoto.

– Hallituspuolueiden toiminta tässä on uskomatonta. Sote-uudistus on tärkeä, mutta kiire ei voi tarkoittaa ettemme ota kantaa kehysbudjettiin. Sosiaali- ja terveysmenot ovat miljardiluokan osa menokehyksestä, RKP:n Veronica Rehn-Kivi.

20:45 Lisätty Hannakaisa Heikkisen kommentit

Katso myös:

.
.