Hallituspuolueilta ruusuja ja risuja SDP:n verolinjauksille

Keskustan ja kokoomuksen veroasiantuntijoiden mielestä suomalaista omistamista pitäisi mieluummin kannustaa kuin rangaista.

verotus
Olavi Ala-Nissilä ja Elina Lepomäki.
Olavi Ala-Nissilä ja Elina Lepomäki.Eduskunta / AOP

SDP on julkistanut vero-ohjelmansa, jonka tähtäin on vuodessa 2030. Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan Suomen verotusta pitäisi kääntää eurooppalaiseen suuntaan.

-Meidän mallissa omistuksen verotus tulee kiristymään eli pääomatulojen ja omistuksen verottaminen hieman tulee kiristymään ja ansiotulojen verotus saattaa jopa keventyä, Rinne linjasi.

Pääomien niukkuus huolestuttaa

Hallituspuolueista keskustan verotyötyöryhmän puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä moittii SDP:n verolinjaa vanhakantaiseksi

-Kyllä se johtaisi verotuksen kiristymiseen, kun me on nyt päästy kokonaisveroasteen laskuun. Myöskin siinä on tuollaista vanhakantaista asennetta suomalaista omistajuutta ja yrittäjyyttä kohtaan minusta, mistä pitäisi päästä eroon, Ala-Nissilä ruotii.

Kokoomuksen veroasiantuntijoihin kuuluva Elina Lepomäki näkee ongelmana suomalaisten niukat pääomat.

-Ja sen takia pitäisin huolestuttavampana sitä, että meillä on vähemmän pääomaa kuin muissa EU-maissa ja erityisesti myös siitä, että sitä ei ole kovinkaan paljon kotitalouksilla myöskään siinä vaiheessa että ollaan oltu vaikka 20 vuotta jo töissäkin niin sitten saattaa olla ainoa omaisuuserä, joka on vaikkapa rivitalon pätkä. Niin kyllä minä toivoisin, että tähän omistamiseen ja sitä kautta syntyvään arvonlisään kiinnitettäisiin enemmän huomiota, Lepomäki sanoi.

Kannustinloukkuja halutaan purkaa

SDP:n tavoite tiivistää veropohjaa ja pitää verokannat matalina saa hallituspuolueilta kannatusta.

Myös työtulovähennyksen laajentaminen pienipalkkaisille saa tukea kilpakumppaneilta.

-Verotuksen uudistaminen ja sosiaaliturvan uudistaminen, joka sekin hanke hallituksella on, ne pitää katsoa nyt yhdessä, jotta löydetään ihmisen kannalta paras, kannustava ja hyvä veroratkaisu, keskustan Ala-Nissilä huomautti.

-Me tarvitaan kannustinloukkujen purkamista paitsi matalapalkkatyössä niin sitten myöskin keski- ja hyvätuloisessa työssä ja erityisesti tähän toiseen puoleen toivon kyllä demareilta myös vastauksia vielä, kokoomuksen Lepomäki totesi.

Lepomäki ennakoi jo tulevia hallitusneuvotteluja.

-Mutta hyvä että he tekevät tässä vaiheessa linjauksia niin tässä ehditään justeeraa asioita vielä ennen hallitusneuvotteluita, Lepomäki sanoi.

Lue myös:

SDP kiristäisi omistamisen verotusta ja keventäisi pienipalkkaisten verotusta (siirryt toiseen palveluun)