Rovaniemi hankki toisenkin pyöräriksan vanhuksille – "Tässähän oikein rauhoittuu"

Rovaniemellä liikkuu jo kaksi ikäihmisten kuljettamiseen hankittua riksapolkupyörää. Suosittu idea leviää nopeasti, riksojen määrä on Suomessa lähes tuplaantunut vuodessa.

vanhukset
Torsti Säärelä ohjaa riksapolkupyörää, kyydissä Kaarina Saavalainen hoitajansa kanssa
Pyöräkapteeni Torsti Säärelä kyydittää Näsmänkiepin asukasta Kaarina Saavalaista ja hoitajaa. Riksa saa sekä kuljettajan että kyytiläiset ja sivulliset katsojatkin hyvälle mielelle.Vesa Vaarama / Yle

Riksan käyttäminen vanhusten ulkoiluttamisessa sai alkunsa Tanskassa kuusi vuotta sitten. Polkupyöräriksan kyydissä voi istua turvallisesti ja mukavasti kuin sohvalla ikään, ja ulkoilmasta pääsevät nauttimaan huonojalkaisemmatkin vanhukset.

Ei mikään ihme, että idea leviää kulovalkean tavoin koko maailmassa. Ja myös Suomessa.

– Riksoja alkaa olla jo lähes neljälläkymmenellä paikkakunnalla. Tampereellakin on kuusi pyörää, riksakapteeni Torsti Säärelä kertoo. Riksoja ajavat Rovaniemellä vapaaehtoistyönkeskus Neuvokkaan kouluttamat kuskit. Pyöräkapteeni on tavallaan pääkuljettaja, hän vastaa pyörästä ja kouluttaa pyöräluotsit. Pyöräkapteeneita on Suomessa tällä hetkellä 68.

Isokokoinen ja tukevarunkoinen, kolmipyöräinen riksa näyttää työläältä menopeliltä. Sähkön ansiosta meno on kuitenkin kevyttä myös vastamäessä.

– Sähkö auttaa. Tässä on neljä eri tehoasetusta ja vaihteitakin on 24. Tämä on kevyt ajettava, pyöräkapteeni Torsti Säärelä sanoo. Kyydissä istuva, Näsmänkiepin palvelutalossa asuva Kaarina Saavalainen nauttii menosta napapiirin auringonpaisteessa.

– Siinähän oikein rauhoittuu ja hienosti kulkee tämä.

Menisit toistekin ?

- Kyllä. Se on niin ihana, saa vapaana täällä istua ja ajatella mitä vain.

Toinen polkupyöräriksoista on Saarenkylässä Näsmänkiepin palvelutalossa ja toinen keskustan palvelutalojen käytössä.