Näin nuuskan suosio näkyy kouluissa: huulet pullottavat tunnilla, huonovointisia nuoria haetaan vessoista...

Nuuskamällejä löytyy muun muassa yläkoulujen pihoilta, käytäviltä ja odotustiloista.

nuuska
Nuuskarasioita
Antti J. Leinonen / Yle

Pohjoissavolaisessa Varkauden kaupungissa painitaan pahan nuuskaongelman kanssa. Tuoreimman kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes 12 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista pojista käytti nuuskaa. Koko maassa vastaava luku on kahdeksan prosenttia.

– Ongelma on alkanut syksyllä 2016. Koulun pihoilta ja käytäviltä löytyy nuuskamällejä. Oppilaiden huulet pullottavat tunnilla, luettelee Varkauden Waltterin koulun terveydenhoitaja Päivi Pirhonen.

Terveydenhoitaja ja opettajat eivät voi varmaksi tietää, onko oppilaan huulessa nuuskaa. Jos nuori ei kysyttäessä myönnä, asiaan ei saada selvyyttä. Pirhonen kertoo, että pahimmassa tapauksessa kysymystä säikähtänyt nuori nielaisee nuuskapussin.

Tilanne on laiton.

Päivi Pirhonen

Nuuskanmyynti Suomessa on kiellettyä. Aikuiset saavat tuoda maahan yhden kilon nuuskaa omaan käyttöön.

– Ongelma on iso. Kyseessä on nikotiinipitoinen aine, jota ei pitäisi olla kuin korkeintaan aikuisten käytössä. Tilanne on laiton, Pirhonen kuvailee koulun tilannetta.

Tullin takavarikoimia nuuskalaatikoita.
Tornion tullin takavarikoimia nuuskatorneja.Antti J.Leinonen / Yle

"Tieto ei vaikuta – se on muoti-ilmiö"

Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten alkoholin käyttö ja tupakointi vähentynyt. Nuuskaaminen puolestaan on nousussa. Valtakunnallisesti poikien nuuskaminen on yleistynyt yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Varkaudessa nuuskasta kiinnijääneet nuoret ohjataan päihdetyöntekijän pakeille. Ongelmaa yritetään kitkeä opettajien, kouluterveydenhoidon ja hammashoitolan valistuksella. Lisäksi paikallisen syöpäyhdistyksen työntekijä on käynyt pitämässä tunteja koululla.

– Tieto ei vaikuta. Se on muoti-ilmiö, terveydenhoitaja Päivi Pirhonen Varkauden Waltterin koulusta harmittelee.

Koulu on ilmoittanut poliisille, että koulun pihapiirissä saatetaan välittää nuuskaa.

– Soitamme poliisille, jos näemme iltapäivällä välitykseltä näytävää toimintaa. Ilmoitamme myös poliisille, jos koulun alueella liikkuu autoja, kun paikalla on paljon nuoria, Pirhonen sanoo.

"Myös tyttöjen nuuskankäyttö on selkeästi noussut"

Nuuskan salakuljetuksesta ja myynnistä on tullut Suomessa miljoonabisnes. Helsinkiläisteinit kertoivat Ylen haastattelussa törmäävänsä nuuskaan jo alakouluissa.

Varkaus ei ole ainoa paikkakunta, jonka kouluissa lisääntynyt nuuskankäyttö näkyy. Esimerkiksi Kuopiossa yläkoululaisten nuuskaaminen on kouluterveydenhoitajien mukaan lisääntynyt.

– Kouluterveydenhoitajat ovat hakeneet huonovointisia nuoria vessoista, kertoo Kuopion palveluesimies Sanna Niinimäki.

– Yhtälailla myös tyttöjen nuuskakäyttö on selkeästi noussut, Niinimäki jatkaa.

Myös joissakin alakouluissa on ollut nuuskankäyttöä. Niinimäki kertoo, että joissakin alakouluissa uutena ilmiönä on nuuskankäytön harjoittelu pippuripusseilla.

– Alakoululaiset ovat käyttäneet pikaruokaravintoloiden pippuripusseja nuuskapussin tilalla, Niinimäki toteaa.

Esimerkiksi Aurinkorinteen koululla kyse oli muutamien koululaisten villityksestä.

Niinimäki pitää nuuskaamisen harjoittelua erittäin huolestuttavana. Kuopion kaupunki onkin ohjeistanut kouluterveydenhoitajia ottamaan nuuskaamisen puheeksi oppilaiden kanssa entistä varhaisemmassa vaiheessa.

"Vanhemmilla on oikeus tutkia reppu"

Varkauden Waltterin koulun terveydenhoitaja Päivi Pirhonen kertoo saavansa huolestuneita yhteydenottoja nuorten vanhemmilta.

– Vanhemmat ovat aika pitkälti epätoivoisia sen suhteen, että mitä voivat tehdä. Asiasta on puhuttu ja rangaistuksia on annettu, mutta käyttäminen vain jatkuu.

Pirhonen suosittelee, että vanhemmat puhuisivat kotona nuuskaamisesta ja tutkisivat lastensa koulureppuja.

– Vanhemmilla on oikeus tutkia reppu, sitä ei esimerkiksi minulla ole. Minä kehotan pitämään silmällä, puhumaan ja puuttumaan.