1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Ex-kiekkotähti ja opettaja Sami Helenius on huolissaan nuorista nuuskaajista: “On naurettavan näköistä, kun räkänokat yrittävät käyttää nuuskaa”

Yhä nuoremmat vetäisevät nuuskapussin tottuneesti ylähuulen alle. Kiekkovalmentaja Sami Helenius ripittää junnuja nuuskan käytöstä koulussa ja pukukopissa. Yleensä uhkailu vanhemmilla riittää.

A-studio
Keskustelu: Laiton nuuskaralli
Keskustelu: Laiton nuuskaralli

Miten saada nuorten nuuskan käyttö kuriin? Tätä pohdittiin keskiviikon A-studiossa.

NHL-uran tehneelle Sami Heleniukselle nuuskapurkit ovat tuttu näky sekä opettajan työssä että jääkiekkovalmentajana. Nykynuoret ovat hänestä hyvin perillä terveysasioista, mutta Helenius on huolissaan siitä, miten nuorena erityisesti pojat alkavat nuuskata.

–Olin esimerkiksi pari talvea sitten jäähallilla, ja seiskaluokkalaiset lähtivät siinä loppulenkille. Valehtelematta noin puolella pullotti ylähuulessa.

Helenius ei ole itse käyttänyt nuuskaa juniorina, mutta nyt aikuisiällä kyllä silloin tällöin.

–Se on sellainen tapa rentoutua rankan työpäivän jälkeen tai ennen nukkumaanmenoa. Huono tapa.

Mielikuva nuuskasta: miehekästä touhua

Ylilääkäri Eeva Ollilan mukaan nuuska on alun perin brändätty miehekkääksi. Sitä ovat käyttäneet niin poliisit, palomiehet kuin urheilijatkin.

Sami Heleniuksen mielestä seiskaluokkalaiset yrittävät pönkittää nuuskan käytöllä omaa egoaan ja katu-uskottavuuttaan.

–Olen tuonut oppilaille esille, että on naurettavan näköistä, kun tuollaiset räkänokat yrittävät käyttää nuuskaa ja näyttää kovemmilta mitä ovat.

Valmentajana Helenius tuo aina nuuskan esille ensimmäisissä vanhempainpalavereissa. Käyttöä ei joukkueissa suvaita. Heleniuksen mukaan nuorille taas toimii usein klassinen vanhemmille kertomisella uhkailu.

Ylilääkäri Eeva Ollilan mukaan nuorten nuuskan käytön hillitsemisessä juuri lähiaikuisilla, kuten valmentajilla, opettajilla ja vanhemmilla, on suuri merkitys.

Poliisin on hankala puuttua

Yle kertoi keskiviikkona, että Suomessa nuuskan myynti on noin 50 miljoonan euron arvoinen pimeä bisnes. Nuuskan helppo saatavuus heijastuu myös nuorten nuuskan käyttöön.

Kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan päivittäin nuuskaavia poikia on yläkoulussa ja lukiossa jo 8 prosenttia ja ammattikouluissa 17 prosenttia. Lukiolaisilla nuuskaaminen on jo yleisempää kuin tupakointi.

Vaikka kauppaa käydään avoimesti, poliisin on siihen hankala puuttua. Rikosylikomisario Kari Niinimäen mukaan on vaikea sanoa, tapahtuuko esimerkiksi urheiluseuroissa käytettävän nuuskan myyntiä urheiluhallien lähettyvillä vai kenties jossain muualla.

Kyse on myös priorisoinnista.

–Meidän täytyy miettiä kumpaan puutumme: nuuska- vai huumekauppaan?

Niinimäen mukaan rahan lisäksi mietitään myös kaupan haitallisuutta. Huumekaupan lieveilmiöitä ovat esimerkiksi yliannostuskuolemat ja omaisuusrikokset. Näitä ei nuuskaan tavallisesti liitetä.

Valistus ja kiristykset tepsivät

Poliisin mielestä nuorten nuuskan käytön suitsimisessa paras tapa on ennaltaehkäisevä työ ja asennekasvatus. Rikosylikomisario Niinimäen mukaan tupakanpolttokaan ei vähentynyt millään sakkopelottelulla.

Ylilääkäri Eeva Ollilan mukaan valituksen lisäksi tarvittaisiin tupakkalakiin muutos. Nuuskan tuontirajoituksia pitäisi tiukentaa, ja lapsia houkuttelevat nuuskamaut kieltää.

Opettajana Helenius tuo selvästi oppilailleen esille nuuskan käytön haitat ja hölmöyden.

–Onhan se tuollaiselle alaikäiselle pellen näköistä, että ylähuuli pullottaa.

Lue lisää

Nuuskaralli on 50 miljoonan hämäräbisnes: laillisesti Ruotsissa myytävä nuuska päätyy pimeästi suomalaisnuorten huuleen – keskustele

Nuoret aloittivat nuuskataistelun Suomen ja Ruotsin rajalla: Jo alakoululaiset käyttävät ja myyvät nuuskaa

Huomaamaton, helppo ja tupakkaa harmittomampi – Näin teinit kokevat miljoonabisnekseksi nousseen nuuskan

Nuuskan käyttö jättää suuhun peruuttamattomat jäljet: "Ei lisää vientiä sinkkumarkkinoilla"

Haluatko keskustella aiheesta? Kommentointi onnistuu uutisten selainversiossa ja Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun) Yle Tunnuksen avulla.

Luo oma Yle Tunnuksesi täällä.

Lue seuraavaksi