1. yle.fi
  2. Uutiset

Rembrandt heräsi henkiin Hollannissa – Maailmankuululta taiteilijalta löytyi uusi maalaus

Taidekauppias Jan Six osti kaksi vuotta sitten kiehtovan maalauksen lontoolaisesta huutokaupasta. Nyt kaksi vuotta myöhemmin asiantuntijat vahvistavat, että kyse on aidosta Rembrandtin teoksesta.

Rembrandt
Rembrandtin uudelleen löydettyä teosta asetetaan näytteille amsterdamilaisessa museossa.
Rembrandtin uudelleen löydettyä teosta asetetaan näytteille amsterdamilaisessa museossa.Koen van Weel / EPA

Yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä taidemaalareista, 1600-luvulla elänyt hollantilainen Rembrandt, on jälleen noussut parrasvaloihin.

Toistakymmentä alan asiantuntijaa vahvistaa, että taidekauppias Jan Sixin näytteille tuoma maalaus "Nuoren herrasmiehen muotokuva" on aito Rembrandt.

Rembrandt-asiantuntija Six näki teoksen Lontoossa huutokaupassa vuonna 2016, ja vaikka maalauksessa ei ollut signeerausta eikä päivämäärää, hän osasi jo aavistaa teoksen todellisen arvon.

Todellinen seikkailu alkoi, kun maalaus pääsi Amsterdamiin.

Jan Six, taidekauppias

Maalaus oli ennen huutokauppaa kuulunut jo kuuden sukupolven ajan brittiläiselle perheelle, joka siis ei ollut tunnistanut taideteoksen takana olevaa suurta maalaria.

Six osti teoksen runsaalla 150 000 eurolla.

Asiantuntijat arvioivat, että Rembrandt maalasi taulun vuonna 1634. Sen uskotaan olevan osa isompaa maalausta – alunperin nuorukaisen vieressä on tiettävästi istunut tämän vaimo.

Lähes 400 vuotta vanhojen taulujen alkuperän selvittäminen on erittäin harvinaista. Viimeksi uusi Rembrandt löydettiin vuonna 1974.

Lue seuraavaksi