Sisäministeri Mykkänen poliisijohtajan hyllytyksestä: Jos tuomio on vapauttava, Aapio voi palata tehtäväänsä

Ministeri Mykkäsen mukaan korkeiden poliisijohtajien virkarikossyytteet osoittavat, että järjestelmä toimii.

syytteet
Kai Mykkänen
Kai MykkänenJarno Kuusinen / AOP

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion väliaikainen viraltapano oli välttämätöntä Helsingin poliisin toimintakyvyn ja luottamuksen varmistamiseksi, vaikka Aapio itse katsoi voivansa jatkaa työssään.

– Me olemme tehneet sen arvion, että tämä voisi johtaa heikentyneeseen toimintakykyyn Helsingin poliisin komentajana. Sen takia on pienempi riski, että Aapio viraltapannaan prosessin ajaksi ja sijaiset hoitavat tehtävää.

Ministerin mukaan hyllytys jatkuu lainvoimaiseen tuomioon asti. Hän korostaa, ettei hyllytyspäätös ole kannanotto syyllisyyden tai syyttömyyden puolesta.

– Jos tuomioistuin toteaa hänet syyttömäksi, niin tämä ei saa olla sellainen asia, joka estää palaamasta.

Mykkänen: Oikeusvaltio toimii

Mykkäsen mukaan on liian aikaista ottaa kantaa siihen, saako Lasse Aapio potkut, jos hänet todetaan syylliseksi.

Yhteensä kolme korkeaa poliisijohtajaa on saanut virkarikossyytteen. Aapion lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisipäällikköä Jukka Riikosta.

Sisäministerin mielestä tilanne osoittaa, että suomalainen oikeusvaltio toimii, kun poliisin korkeaa johtoa asettaa avoimesti syytteeseen, jos tarvetta ilmenee.

– Näin järjestelmän juuri tulee toimia. Samalla on vakava asia, että edes tämän hyvin poikkeuksellisen Aarnion tapauksen osalta on päässyt syntymään tällainen vyyhti. Uskon, että samanlaista vyyhtiä ei jatkossa ainakaan näillä keitoksilla pääsisi syntymään.