Epäiletkö, että lapsesi päiväkodissa on liian vähän aikuisia ja ryhmät suurempia kuin laki sallii? Katso 5 ohjetta, miten toimia

Päiväkotien ryhmäkoot saavat ylittyä vain tilapäisesti. Jos päiväkodissa on liikaa lapsia esimerkiksi aina iltapäivisin, rikotaan varhaiskasvatuslakia.

päivähoito
Kaksi lasta istuu nurmikolla huomioliivit yllään.
Päivi Köngäs / Yle

Yle kertoi tänään, että päiväkodeissa pidetään lastenhoitajien ja lastentarhaopettajien määrää minimissä tavalla, joka rikkoo paikoin varhaiskasvatuslakia.

Päiväkodit laskevat lasten ja aikuisten määrää suhdeluvun avulla. Suhdeluku ja ryhmäkoko määritellään varhaiskasvatuslain asetuksessa, joka tuli nykyisessä muodossaan voimaan vuonna 2016.

Suhdeluvussa on kuitenkin ominaisuus, joka mahdollistaa ryhmäkokojen ylittämisen käytännössä: lasten ja aikuisten määrää lasketaan päiväkodeissa usein ainoastaan päivätasolla.

Ryhmät saattavat siis käytännössä olla päivän mittaan suurempia kuin laki sallii.

Päiväkotien näkökulmasta saattaa riittää, että aikuisia jää tarpeeksi viivan alle yhteenlaskussa, joka toimitetaan päivän päätteeksi.

Päivän vahvuuteen saatetaankin merkitä esimerkiksi kesken päivän koulutukseen lähteneitä työntekijöitä. Myös työvuorojen rakenne voi johtaa siihen, että ryhmäkoot paisuvat aamuisin ja iltapäivisin.

Jos epäilet, että ryhmäkoot ylittyvät oman lapsesi päiväkodissa, toimi näin:

1. Selvitä, kuinka paljon ja minkäikäisiä lapsia ryhmään kuuluu.

Voimassa olevan varhaiskasvatuslain asetuksen mukaan päiväkodissa täytyy olla yksi kasvattaja kahdeksaa yli kolmevuotiasta lasta kohden. Alle kolmevuotiaita lapsia taas saa olla yhtä kasvattajaa kohden neljä.

Osa kunnista, esimerkiksi Helsinki, noudattaa suhdelukua, jonka mukaan yli kolmevuotiaita saa olla yhtä kasvattajaa kohden seitsemän.

Osapäiväisiä lapsia taas saa olla 13 yhtä kasvattajaa kohden.

Yhdessä ryhmässä saa olla paikalla enintään kolmea kasvattajaa vastaava määrä lapsia.

Kasvattajalla tarkoitetaan aina kasvatusvastuullista aikuista, eli käytännössä lastentarhanopettajaa tai lastenhoitajaa.

2. Selvitä, mitä suhdelukua päiväkodissa noudatetaan.

Kun varhaiskasvatuslaki tuli voimaan vuonna 2015, suhdeluvuksi lain asetukseen kirjattiin yksi kasvattaja seitsemää yli kolmevuotaista tai neljää alle kolmevuotiasta lasta kohden.

Sama suhdeluku on ollut voimassa vuodesta 1992. Kolme vuotta sitten uutena tuli ryhmäkoko: yhdessä ryhmässä saa nyt olla enintään kolmea kasvattajaa vastaava lapsimäärä.

Nykyinen hallitus kuitenkin päätti leikata varhaiskasvatuksesta ensimmäisessä budjetissaan. Vuonna 2016 voimaan tuli muutos, jossa yli kolmevuotiaiden lasten sallittua määrää nostettiin kahdeksaan.

Muutoksen tavoitteena olivat säästöt.

Kaikki kunnat eivät ole käyttäneet hallituksen tarjoamaa mahdollisuutta kasvattaa ryhmäkokoja, vaan noudattavat edelleen alkuperäistä, pienempää suhdelukua. Tällainen kunta on esimerkiksi Helsinki.

Asiaa selvitettiin heti lain voimaantulon jälkeen raportissa (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan noin puolet kunnista aikoi noudattaa suurempaa, kahdeksan lapsen mitoitusta.

Nykytilanteesta ei ole kuitenkaan tietoa – useat kunnat ovat muuttaneet käytäntöään muutaman vuoden aikana.

Asia selviää parhaiten kysymällä päiväkodista.

3. Seuraa tilannetta.

Jos ryhmäkoot vaikuttavat turvattoman suurilta, puutu asiaan heti.

Laki kuitenkin sallii ryhmäkokojen tilapäisen ylittämisen. ** **

Jos lapsia näyttää olevan liikaa suhteessa aikuisten määrä esimerkiksi iltapäivällä, kun haet lasta kotiin, seuraa ensin tilannetta muutama päivä.

Äkillisesti sairastunut työntekijä tai jonkun vanhemman poikkeuksellinen työtilanne ovat esimerkkejä tilanteesta, jotka voivat sallitusti olla syynä tavallista suurempaan ryhmään. ** **

4. Puhu päiväkodin johtajalle.

Jos näyttää siltä, että ryhmä on aamu- tai iltapäivisin jatkuvasti liian suuri, kysy asiasta päiväkodin johtajalta.

Voit pyytää häntä kertomaan, kuinka paljon henkilökuntaa on ollut päivän mittaan paikalla. Voit myös pyytää selvitystä siitä, kuinka paljon heitä on ollut paikalla tiettyyn aikaan.

Jos vaikuttaa siltä, että asiassa on epäselvyyttä, ota yhteyttä kunnan varhaiskasvatuksen johtajaan.

5. Kantele päiväkodista aluehallintovirastoon.

Jos selvittelyt päiväkodin ja kunnan kanssa eivät tuota tulosta, päiväkodista voi kannella aluehallintovirastoon.

Aluehallintovirastot valvovat kuntien toimintaa. Valvontailmoituksen voi tehdä vaikkapa soittamalla varhaiskasvatuksesta vastaavalle virkamiehelle tai lähettämällä sähköpostia. Kantelua varten viraston sivuilta löytyy tulostettava lomakepohja.

Virasto käsittelee ilmoituksen tai kantelun ja pyytää yleensä ensin kunnalta selvitystä. Kunta voidaan määrätä korjaamaan tilanne päiväkodissa. Päiväkotiin voidaan myös tehdä esimerkiksi tarkastuskäynti.

Päiväkoteihin liittyvistä, aluehallintovirastoihin tehdyistä kanteluista moni koskee juuri ryhmäkokoja. Ne eivät kuitenkaan toistaiseksi ole johtaneet oikeustoimiin.

Ei siis ole olemassa selkeää ennakkotapausta siitä, miten oikeudessa tulkittaisiin esimerkiksi tilapäinen ryhmäkoon ylittäminen.

Hallinto-oikeudessa on puitu sen sijaan hiljattain esimerkiksi päiväkodin johtajan kelpoisuutta ja tamperelaisen päiväkodin sulkemistapausta.

Päiväkotien ryhmäkokojen valvominen onkin ongelmallista. Töissä olleiden aikuisten määrä voi näyttää paperilla hyvältä, vaikka päivän mittaan tapahtuisi räikeitäkin ylityksiä.

Vanhemmat ovatkin olleet avainroolissa esimerkiksi helsinkiläisen esikouluryhmän tapauksessa (siirryt toiseen palveluun), jossa kiusaaminen ja väkivaltainen käytös kärjistyivät suuressa ryhmässä.

Vasta vanhempien puuttuminen asiaan muutti tilannetta – ryhmiä pienennettiin ja sinne palkattiin ylimääräinen työntekijä.

Juttua varten on haastateltu opetusneuvos Kirsi Alilaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja kehittämispäällikkö Ulla Peltolaa Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Lue myös:

Kun lapsi karkasi helsinkiläispäiväkodista, työntekijöitä oli tarpeeksi vain paperilla – Uutta lakia nuijitaan läpi, vaikka asiantuntijat epäilevät lasten turvallisuuden vaarantuvan

Helsinkiläinen lastentarhanopettaja ei laittaisi lastaan päiväkotiin, jossa työskentelee: "Pitää hymyillä, vaikka päivästä on tulossa kaaos"

Säästävätkö kunnat oikeasti pitämällä lastentarhaopettajien palkat alhaalla? Neljä syytä siihen, miksi pula pätevistä työntekijöistä voi käydä kalliiksi

Päiväkotien ryhmäkoot eivät pysy sovituissa raameissa – tutkija on huolissaan lasten turvallisuudesta

Päiväkotien ryhmäkoot karkasivat käsistä – yksi hoitaja yrittää selvitä jopa 14 lapsen kanssa

Kantelu: Lappeenrannan päiväkotiryhmät liian suuria

Kaksi 5-vuotiasta tyttöä katosi päiväkodista Helsingin Latokartanossa – löytyivät tunnin päästä karkkiostoksilta (siirryt toiseen palveluun)