Hyppää sisältöön

Pääkkönen, Milonoff ja Suotamo – suomalaistähdet valloittivat Cannesin elokuvajuhlat

Cannesin elokuvajuhlilla on nähty tänä vuonna ennätysmäärä suomalaisia kansainvälisissä rooleissa.

Jasper Pääkkönen Cannesin punaisella matolla.
Suomalaisnäyttelijä Japser Pääkkönen sulattelee itsekin vielä tilannetta Cannesissa BlacKkKlansman-elokuvan ensi-illan jälkeen. Hänellä on rooli Spike Leen uusimmassa ohjauksessa.

“Ball of confusion. That’s what the world is today.”

The Temptations raikaa kaiuttimista, kun Jasper Pääkkönen astelee rappusia Cannesin festivaalipalatsiin. Hänen vierellään kipuavat Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvan muut tähdet John David Washington ja Adam Driver.

Pääkkönen on yhtä hymyä, eikä syyttä. Cannesin kilpasarjan elokuville ja erikoisnäytöksille varatulla punaisella matolla suomalaiset ovat harvinaisuus. Paria kansainvälistä roolia lukuun ottamatta palatsin ovet ovat olleet auki lähinnä Aki Kaurismäelle ja hänen näyttelijöilleen.

Tänä vuonna mattoa astelee Pääkkösen jälkeen myös toinen suomalainen, Tähtien sota -elokuvien karvaista Chewbaccaa näyttelevä Joonas Suotamo. Sarjan uusin elokuva Solo: A Star Wars Story sai maailmanensi-iltansa Cannesissa tiistaina.

Kaksikon lisäksi maailman tiukimman elokuvaseulan on läpäissyt myös kehuttu ruotsalainen kauhuelokuva Gräns. Siinäkin esiintyy suomalainen. Elokuvan toisessa pääosassa murisee Hymyilevässä miehessä Cannes-suosikiksi noussut Eero Milonoff.

Kolme suomalaista näyttelijää kolmessa Cannesin virallisen ohjelmiston elokuvassa on ennätys. Tässä jutussa tähdet ja heidän kollegansa kertovat, miten he päätyivät maailmalle.

Leijonatatuoinnista Ku Klux Klaniin

Jasper Pääkkösen silmät palavat ja hänen otsasuonensa pullistuu vihasta. Valkokankaalla hän on Felix Ketteridge, pikkukaupungin Ku Klux Klanin kiihkein jäsen ja BlacKkKlansman-elokuvan pahis. Hän ei ole klaanin johtoa, vaan vihaa uhkuva rasisti.

Jasper Pääkkönen teki elokuvan ohjaajaan vaikutuksen jo koekuvauksissa,

– Spike Lee oli itse paikan päällä, mikä on harvinaista koekuvauksissa. Ensimmäisen kohtauksen aikana hän keskeytti minut ja sanoi, että ethän sinä ole Suomesta vaan Alabamasta. Koekuvausten jälkeen juttelimme niitä näitä, ja kun Lee pyysi puhelinnumeroani, ajattelin, että ei tämä varmaan ihan huonosti mennyt.

Jasper Pääkkönen Kuva: Juha Nurminen / Yle

Tärkeä sivuosa on Pääkkösen merkittävin kansainvälinen rooli ja yksi isoimpia, mitä suomalaisnäyttelijöillä on Hollywoodissa koskaan ollut. Se ei kuitenkaan ole hänen ainoa kansainvälinen roolinsa. Maailmalla Pääkkönen ja hänen partansa tunnetaan erityisesti Viikingit-sarjanHalvdan Mustana.

Pääkkönen sanoo, että rooli tv-sarjassa oli varmasti tärkeä tekijä koekuvauksiin pääsemisessä. Suurimpana yksittäisenä syynä hän pitää kuitenkin rooliaan uusnatsina Dome Karukosken Leijonasydän-elokuvassa.

Leijonasydän vaikutti eniten siihen, että tunsin oloni varmaksi ja kotoisaksi astellessani koekuvaushuoneeseen ja kameran eteen näyttelemään umpirasistista, vihan täyttämää hahmoa.

Pääkkönen kuvailee esittämäänsä Felix Ketteridgeä äärirasistiseksi, ennakkoluuloiseksi ja vihan täyttämäksi valkoiseksi amerikkalaiseksi mieheksi. Hänen kanssanäyttelijänsä Adam Driver ja John David Washington kuitenkin vakuuttavat, että Pääkkönen on roolin ulkopuolella hyvä tyyppi.

Myös ohjaaja Spike Lee kehuu suomalaistähteä.

– Kun olen pyytänyt elokuvaani Denzel Washingtonia, Edward Nortonia tai edesmennyttä Philip Seymour Hoffmannia, olen aina tiennyt mitä saan. Mutta on ihan eri asia, kun on kyse näyttelijästä, josta en ole koskaan kuullutkaan. Kun sellainen näyttelijä näyttää mitä osaa, on se erittäin palkitsevaa.

Nyrkkeilykehästä metsän siimekseen

Jasper Pääkkösen lukiokaveri Eero Milonoff syö eläviä toukkia ja murahtelee. Hän esittää synkässä Gräns-elokuvassa epämuotoista muukalaista, jolla on salaisuus.

Milonoff oli viimeksi Cannesissa kaksi vuotta sitten Hymyilevän miehen nyrkkeilyvalmentaja Elis Askina. Tuon elokuvan menestys festivaalin Un Certain Regard -sarjassa on avannut sen tekijöille ovia. Tänä vuonna Gräns kilpailee samassa sarjassa ja Milonoff sen mukana parhaan näyttelijän palkinnosta.

Tanskalainen ohjaaja Ali Abbasi näki Hymyilevän miehen ja pyysi Milonoffia elokuvaansa.

– Hyvien arvostelujen lisäksi ihmiset ovat täällä jääneet juttelemaan elokuvasta, mikä osoittaa, että se on puhutellut heitä, Milonoff iloitsee.

Gräns-elokuvassa näyttelevät Eero Milonoff ja Eva Melander. Kuva: Festival de Cannes

Gräns on kauhuvivahteinen draamaelokuva, jonka yliluonnolliset elementit nivoutuvat pohjoismaiseen luontoon ja erityisesti metsään. Elokuva perustuu Ystävät hämärän jälkeen -romaanista tunnetun ruotsalaiskirjailija John Ajvide Lindqvistin novelliin.

Siinä missä Ystävät hämärän jälkeen kertoi vampyyrin kaltaisista henkilöistä, ollaan myös Gränsissä tekemisissä myyttisten olentojen kanssa. Valmistautuminen epätavalliseen rooliin vaati näyttelijöiltä lihomista ja tuntien maskeerausta.

– Fyysisyys oli yksi tapa mennä tähän rooliin sisään. Treenasin ja söin paljon, ja fysiikka kasvoi. Proteeseja käytettiin paljon, mikä tarkoitti 3–4 tuntia maskissa joka päivä. Mutta kun näki lopputuloksen ja lähti kuvaamaan, niin kaikki väsymys kaikkosi.

Rasisti, peikko ja wookie

Suomalaisnäyttelijät ovat osanneet valita roolinsa. Mediassa BlacKkKlansmania ja Gränsiä on ylistetty kilpaa. Kehuja ovat saaneet myös Pääkkösen esittämä Ku Klux Klan -jäsen ja Milonoffin romuluinen murahtelija.

L. A. Timesin vaikutusvaltainen kriitikko Justin Chang kehui (siirryt toiseen palveluun) Pääkkösen kiiluvasilmäistä rasistia pelottavan räjähdysherkäksi ja Pääkköstä itseään loistavaksi näyttelijäksi.

Elokuva-alan Variety-lehti totesi Gränsin arviossa (siirryt toiseen palveluun), että Hymyilevässä miehessä erinomaisesti näytellyt Milonoff on uudessa roolissaan henkeäsalpaava, joskin vahvan naamioinnin takia tunnistamaton.

Sanomattakin lienee selvää, että Han Solon nuoruudesta kertovassa elokuvassa Chewbaccan rooli on keskeinen. Silti Joonas Suotamo on saanut suomalaiskolmikosta vähiten suitsutusta osakseen. Ehkä siksi, ettei karvapuvun suojista tapahtuvaa näyttelemistä välttämättä mielletä samalla tavalla näyttelemiseksi.

Solo:A Star Wars Story -elokuvassa Joonas Suontamo esittää Chewbaccaa. Kuva: Jonathan Olley / Lucasfilm Ltd

Suotamon kollegat ovat kuitenkin asiasta eri mieltä. Heille hän on puurtaja, jonka kanssa on hauska tehdä töitä.

– Joonas näyttelee kokonaan silmillään ja tekee sen erinomaisesti. Hän hikoilee pitkät kuvauspätkät kuumassa puvussaan eikä ikinä valita, Solossa nähtävä Westworld-tähti Thandie Newton sanoo.

– Kysyin häneltä kuvauksissa, onko Chewbaccalla sukunimeä. Hän vastasi heti, että on tietenkin: Jones, nuorta Han Soloa esittävä Alden Ehrenreich kertoo.

Ulos karvapuvusta

Tähtien sota -elokuvat ovat kuin kaukaisesta galaksista verrattuna Cannesin elokuvajuhlien muihin elokuviin. Silti myös Solo: A Star Wars Story -elokuvan tähdet ovat Rivieralla kuin kotonaan.

Joonas Suotamo ilahtuu, kun hän pääsee haastattelurupeaman kesken puhumaan suomea. Hän kertoo olleensa aina kiinnostunut näyttelemisestä. Rooleja ei kuitenkaan kuulunut, erityisesti pituuden takia.

Muutama vuosi sitten Suotamon puhelin soi.

– Suomen Koripalloliitosta soitettiin, että Hollywood-elokuvaan etsittiin 2,1 metriä pitkää sinisilmäistä näyttelijää.

Kuukausien casting-rupeaman aikana selvisi vähitellen, että kyseessä oli rooli Tähtien sota -elokuvissa alusta asti mukana olleena Chewbaccana.

Uusimman Tähtien sota -trilogian ensimmäisessä elokuvassa _The Force Awakens _Suotamo näytteli roolin yhdessä sen alkuperäisen esittäjän, nyt jo 73-vuotiaan Peter Mayhew’n kanssa. Viime joulukuussa ensi-iltansa saaneeseen The Last Jedi -elokuvaan näyttelijä peri karvaisen manttelin kokonaan itselleen.

Kuva: Lucasfilm Ltd

Suotamo ei vielä tiedä, onko hän mukana myös Tähtien sodan saagan päättävässä yhdeksännessä osassa. Kun sarja joskus päättyy, aikoo hän etsiä lisää töitä näyttelijänä.

– Olen aina halunnut näytellä. Minulle on sanottu, että olen liian pitkä voidakseni saada rooleja. Aion todistaa ne väitteet vääriksi.

Työtä näyteikkunassa

Elokuvantekijöille Cannesin festivaali on näyteikkuna maailmalle. Festivaalilla hyväksi todettu näyttelijä muistetaan maailmalla, kun uusiin elokuviin etsitään esittäjiä.

Muutamien näyttelijöiden esimerkin innoittamana suomalaiset lähtevät tätä nykyä aiempaa hanakammin yrittämään onneaan maailmalla. Eivätkä he suinkaan kaikki ole miehiä, niin kuin tämän vuoden Cannes-elokuvissa.

– Olemme murroskohdassa, jossa useampi suomalainen näyttelijä uskaltaa lähteä yrittämään maailmalle. Laajempi porukka näkee siinä nyt mahdollisuuksia ja on valmis tekemään töitä sen eteen. Koska ei meitä kukaan tule kotoa hakemaan, Pääkkönen sanoo.

Myös Hollywood toimii samalla logiikalla kuin Cannes. Pääkkönen kertoo, että pelkästään tieto hänen roolistaan BlacKkKlansmanissa on riittänyt tuomaan kutsuja yhä isompien elokuvien koekuvauksiin.

Eero Milonoff sanoo, ettei hän halua erotella kansainvälisiä elokuvarooleja kotimaisista.

– Ne ovat kuitenkin yksi ja sama asia eli työtä. Jos ajatuksena on, että miten saa uusia ja kiinnostavia töitä, niin kyllä se tapahtuu tekemällä työnsä mahdollisimman hyvin, missä ikinä se sitten olikaan.

.
.