1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat

Kaustinen soi, laulaa, tanssii ja fiilistelee heinäkuussa tutulla meiningillä

Luonto ja elävä kulttuuriperintö näkyvät ja kuuluvat Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla heinäkuussa 2018. Musiikissa luotetaan edelleen vahvasti kotimaisuuteen, kansainvälisiä vieraita unohtamatta.

Kuva: Raila Paavola / Yle

51 vuotta täyttävä tapahtuma (siirryt toiseen palveluun) saa vieraakseen musiikillista taivaltaan juhlivia: Egotrippi pysähtyy Kaustisella 25-vuotiskiertueen merkeissä. Virve Rosti viihdyttää yleisöä 60-vuotisjuhlashowllaan, ja ensimmäistä kertaa mukana oleva, Norjan saamelainen Vassvik, juhlii kahdettakymmenettä taiteilijavuottaan. Sama luku on mittarissa myös tangoyhtye Untolla.

Kaukaisimmat vieraat saapuvat Kaustiselle Kuubasta, Haitista ja Kolumbiasta. Kansainvälisiä tuulia tuodaan myös Portugalista, Puolasta, Skotlannista ja naapurimaistamme.

Kotimaista uutta kansanmusiikkia ja etnoa edustavat esimerkiksi Etno-Emman voittaja Tuuletar ja a capella -yhtye Ilo Ensemble. Kotimaisista mukana ovat myös esimerkiksi Maija Kauhanen ja Sväng.

Kolme teemaa

Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo, että kansanmusiikkiviikon teema vuonna 2018 on luonto. Viikon aikana pohditaan luonnon vaikutusta inspiraatioon, sointiin ja musiikin kierrättämiseen.

Luontoon myös mennään, sillä festivaaliviikko starttaa parinkymmenen kilometrin yövaelluksella.

– Toinen teema on maailmanlaajuisesti kasvava trendi eli elävä kulttuuriperintö. Kansanmusiikkiviikon nimeämä maakuntateema puolestaan on tällä kertaa Lappi, kertoo Hakamäki.

Pelimanniuden monimuotoisuutta avataan uudella konserttisarjalla Pelimannit framilla. Yksi konsertoijista ja tarinoitsijoista on Kreeta-Maria Kentala.

– Ajattelin tuoda nostalgiaa, esittää perinteistä kaustislaista pelimannimusiikkia ja ottaa mukaan nuoruudenaikaisia ja nykyisiä soittokavereita, Kentala sanoo.

Kaustislainen kulttuurin monitoimimies Antti Huntus hellii myös mielessään nostalgisia ajatuksia.

– Lapsuudessani kaikille kyläläisille oli tekemistä. Joku toi kansanmusiikkijuhlille koivuja, joku penkoi muille esiintymisvaatteita. Koko kylä oli tekemässä yhteistä tarinaa. Sitä kohti ollaan matkalla, Huntus kertoo.

Kaustinen näkyy vahvasti myös kansanmusiikkijuhlien aloituspäivänä, kun juhlitaan 150-vuotiasta kuntaa. Juhlan kunniaksi Kaustinen tarjoaa festivaalivieraille ilmaisen sisäänpääsyn maanantaina 9.7. 2018.