1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. boikotti

Israelin euroviisu-boikottia viritellään Islannissa ja Irlannissa

Boikottia tukevat erityisesti taitelijat ja vasemmistopoliitikot.

Israelin euroviisuryhmä juhlii voittoaan Lissabonissa.
Israel voitti vuoden 2018 Euroviisut 529 pisteellä. Tässä Netta laulaa voitokkaan edustuskappaleensa TOY heti pisteiden julkistamisen jälkeen.

Islannissa yli 17 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan ensi vuonna Israelissa järjestettävien Eurovision laulukilpailujen boikotoimista. Ihmiset ovat huolissaan palestiinalaisalueiden tilanteesta ja jatkuvasta väkivallasta.

Boikotoinnin kannalla on muiden muassa joukko nimekkäitä taitelijoita, kuten Paul Oskar, joka oli Islannin euroviisu-esiintyjä vuonna 1997, sekä Dadi Freyr, joka jäi viime vuoden karsinnoissa toiseksi ja joka on ilmoittanut haluavansa osallistua kisaan ensi vuonna.

Islannin yleisradioyhtiö ei ole vielä tehnyt päätöstä osallistumisesta. Ohjelmajohtaja Skarphedinn Gudmundssonin mukaan Israelin olosuhteet otetaan huomioon päätöksenteossa.

– Me teemme päätöksen ensi syksynä. Oletan, että muutkin maat arvioivat nyt Israelin tilannetta ja me aiomme seurata sitä tarkoin ennen kuin teemme päätöksen osallistumisesta.

Irlannissa mepit aktiivisina

Irlannissa kaksi Euroopan parlamentin jäsentä, Lynn Boylan ja Nessa Childers vaativat maansa boikotoivan Israelin kisoja. Boylan ja Childers edustavat europarlamentissa vasemmistoryhmää.

Europarlamentaarikot ovat tuohtuneet Israelin menestyksestä, vaikka Israel pitää vallassaan palestiinalaisalueita.

Irlannin pääkaupungin Dublinin pormestari Micheal Mac Donncha on myös ilmaissut tukensa boikotille.

Donncha tunnetaan ankarana Israelin kriitikkona. Huhtikuussa Israelin viranomaiset harkitsivat, tulisiko hänelle julistaa maahantulokielto sen jälkeen, kun hänen johtamansa kaupunginhallitus oli hyväksynyt kaksi Israelille haitallista päätöstä. Asiasta kertoo Times of Israel (siirryt toiseen palveluun)-verkkojulkaisu.

Irlantilaispoliitikkojen boikottipuheet eivät ainakaan toistaiseksi ole saaneet taakseen laajempaa kannatusta.