Jättikorvauksista alustava sopu Yhdysvaltain voimistelujoukkuetta ravistelleessa hyväksikäyttöskandaalissa – uhreille ennennäkemättömät puoli miljardia dollaria

Miljoonakorvausten maksaja on Michigan State -yliopisto, jonka palkkalistoilla Yhdysvaltain voimistelumaajoukkueen entinen lääkäri Larry Nassar oli.

Voimistelujoukkue
Urheilulääkäri Larry Nassar oikeudenkäynnissä michiganilaisessa tuomioistuimessa.
Urheilulääkäri Larry Nassar oikeudenkäynnissä michiganilaisessa tuomioistuimessa.Rena Laverty / EPA

Maajoukkuelääkäri Larry Nassarin uhreiksi joutui nykyisin tiedossa olevat 332 tyttöä ja nuorta naista. Sovussa he saavat korvauksia 425 miljoonaa dollaria. Lisäksi 75 miljoonaa dollaria varataan korvauksiin, jos uhreja paljastuu vielä lisää.

Ennennäkemätön korvaussumma on moninkertainen verrattuna Penn State -yliopiston maksamiin 109 miljoonan dollarin korvauksiin, yliopiston amerikkalaisen jalkapallojoukkueen apulaisvalmentajan Jerry Sanduskyn seksuaalisen hyväksikäytön uhreille.

Uhreja ja Michigan State -yliopistoa edustaneiden lakimiesten mukaan kyse on alustavasta sovusta ja korvaussopimuksen laadinta on vielä kesken. Yliopiston johtokunta on sen kuitenkin hyväksynyt puhelinkokouksessaan.

– Tämä historiallinen sopu on mahdollinen yli 300 rohkean tytön ja naisen ansiosta, joilla oli rohkeutta avautua eivätkä suostuneet vaikenemaan, sanoi uhreja edustava lakimies John Manly.

Korvaukset koskevat vain niitä uhreja, jotka haastoivat Nassarin työnantajana toimineen yliopiston. Niitä sopimus ei koske, joiden haasteiden kohteena olivat Yhdysvaltain olympiakomitea, Yhdysvaltain voimisteluliitto USA Gymnastics tai muut osalliset.

– Michigan State -yliopisto on tyytyväinen, että uhreille reilusta ratkaisusta on päästy sopuun, sanoi yliopistoa edustava lakimies Robert Young.

Aiemmin tänä vuonna Larry Nassar tuomittiin enimmillään 125 ja 175 vuoden vankeustuomioihin hyväksikäyttöoikeudenkäynnissä.

Parhaillaan Brasilian voimistelumaajoukkuetta ravistelee myös hyväksikäyttöskandaali, kun yli 40 miesurheilijaa syyttää sikäläisen voimistelumaajoukkueen entistä valmentajaa vuosia jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lähteet: AP, Reuters