Tykkylumivahinkojen koko laajuus paljastuu vasta keskikesällä – Männikön tuho kirpaisee puut vuosikymmeniä sitten istuttanutta metsänomistajaa

Metsäkeskukselle sataa ilmoituksia tykkylumen tuhoamista metsistä kiihtyvään tahtiin. Luotettava arvio tuhojen kokonaismäärästä saadaan vasta juhannuksen tienoilla.

Metsäomaisuus
Metsäkone kaataa puita ja raivaa lumikuorman rikkomia puita.
Lumen vaurioittamien puiden korjuu on hidasta.Heikki Haapalainen / Yle

Mikkeliläinen Seppo Ruokolainen omistaa noin 50 hehtaaria metsää yhdessä veljensä kanssa Nurmeksen Petäiskylässä. Maat ovat olleet suvun hallussa 1920-luvulta lähtien. Pahiten lumituhot iskivät noin viiden hehtaarin alaan 65-vuotiasta männikköä.

– Puuta oli ristiin rastiin. Osa puista oli puolivälistä poikki, osa oli kaatunut juurineen. Aika huonolta se näytti, Ruokolainen kuvailee.

Nyt edessä on enää päätös, hakataanko männikkö kokonaan aukoksi vai voidaanko osa männystä jättää siemenpuiksi. Joka tapauksessa vuosikymmenien työ on valunut hukkaan.

Seppo Ruokolainen
Heikki Haapalainen / Yle

Komean männikön tuho kirpaisee erityisen paljon, koska kahdeksankymppinen Ruokolainen on kylvänyt sen itse yhdessä veljiensä kanssa.

– Kuokittiin käsipelillä laikut ja kylvettiin männyn siemenet. Pari viikkoa siinä meni meillä kolmella veljellä kuokkiessa, Ruokolainen kuvailee.

Jos puut olisivat saaneet rauhassa kasvaa tukkimittaan, niistä olisi voinut Ruokolaisen arvion mukaan saada noin 50–65 euroa kuutiolta. Nyt ne päätyvät kuitupuuksi, jolloin hinta jää kymmeneen euroon. Taloudellinen menetys on huomattava, mutta silti Ruokolaista harmittaa eniten hukkaan mennyt työ.

– Harmittaa, kun ajattelee sitä työmäärää, mikä siihen metsään on uhrattu, Ruokolainen toteaa.

Viimeisin arvio vahingoista 7 miljoonaa euroa

Metsäkeskukselle sataa ilmoituksia tykkylumen tuhoamista metsistä kiihtyvään tahtiin. Metsäkeskuksen mukaan neljän viime viikon aikana ilmoituksia tuhoista on tullut kaksi kertaa enemmän kuin koko alkuvuoden aikana yhteensä.

Puihin kertynyt märkä lumi katkoi ja kaatoi puita alkuvuonna laajoilla alueilla erityisesti Kainuun, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan metsissä.

Jo nyt voidaan sanoa, että tuhot ovat ennennäkemättömän laajat.

Lumikuorman rikkomaa metsää hakataan Juuassa vaaran rinteessä.
Heikki Haapalainen / Yle

Metsäkeskus arvioi toukokuun alussa metsänomistajien tappioiden olevan yhteensä noin 7 miljoonaa euroa. Luotettava arvio tuhojen kokonaismäärästä saadaan vasta juhannuksen tienoilla.

Pienet tuhoalueet voivat odotella löytäjäänsä vielä pitkään

Tornator on yksi Suomen suurimmista metsänomistajista. Yhtiö omistaa Suomessa metsää noin 600 000 hehtaaria. Pelkästään Juuan alueella Tornatorilla on tällä hetkellä seitsemän konetta korjaamassa lumen katkomia puita.

Tornatorin Piia Ivakko
Heikki Haapalainen / Yle

Tornatorin suunnitteluasiantuntija Piia Ivakko kertoo, että täyttä selvyyttä tuhoista heilläkään ei vielä ole.

– Viimeisiä metsäautoteitä on vasta saatu auki ja metsiä päästy käymään läpi, Ivakko kertoo.

Lumituhoalueita paljastuu koko ajan lisää. Pahiten vaurioituneet alueet ovat varsin hyvin selvillä, mutta varsinkin pienet pistemäiset tuhoalueet voivat odotella löytäjäänsä vielä pitkään.

Lumen katkaisemia mäntyjä.
Näistä puista ei enää tukkia tule.Heikki Haapalainen / Yle

– Varmasti uusia tuhoja löytyy vielä syksyn mittaan, Ivakko toteaa.

Mitään lukuja yhtiö ei vahingoista suostu kertomaan. Ivakko muotoilee asian niin, että koko yhtön mittapuussa tuhot eivät ole suuria. Alueellisesti sen sijaan tuhojen vaikutus voi olla iso.

Tykky tuhosi juuri harvennetun metsän

Juuan Maaselässä kone korjaa tykkylumen jälkiä. Maassa makaa kaatuneita puita, oksia ja latvuksia. Puita on sikin sokin.

Ivakkoa harmittaa erityisesti tämän metsän kohtalo, koska se harvennettiin vasta viime syksynä. Harvennuskoneen jäljet näkyvät vielä maastossa.

– Metsä on tuhoutunut lähes kokonaan, ja tukkipuuta menee kuitupuuksi, Ivakko sanoo.

Ivakko kertoo, että lumituhojen vuoksi päätehakkuu jouduttiin tekemään palstalla noin 15 vuotta liian aikaisin. Kaikki se kasvu menetettiin kertarysäyksellä viime talvena.