Herätys: Erityislasten saama tuki vaihtelee, laajentumisähkyä poteva EU pui Balkania, helteet väistyvät

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ronja lukee sohvalla äidin kainalossa.
Ronja on juuri oppinut lukemaan. Äidin kainalossa yhdessä homma sujuu hienosti.Jaani Lampinen / Yle

Suomi purkaa esteitä ulkomaalaisen työvoiman tieltä

Nostokurkia Pasilassa. Taivaalla synkät sadepilvet.
Yle

Talouskasvu huutaa työvoimaa. Yhä useamman alan kohdalla sitä ei kuitenkaan löydy Suomesta, eikä edes muualta Euroopasta. Siksi Suomi onkin alkanut luopua saatavuusharkinnasta yhä useampien alojen kohdalla.

Vanhempien ja opettajien kokemukset erityisopetuksesta ovat karua luettavaa

Koulujen tuki erityislapsille vaihtelee suuresti. Ylen nettikyselyn mukaan erityislasten vanhemmat joutuvat taistelemaan saadakseen tukea koulussa lapsilleen. Kyselyyn vastanneiden opettajien mukaan heidän aikansa ei riitä tukea tarvitsevien lasten huomioimiseen, koska kouluissa ei ole tarpeeksi aikuisia. Suurin osa yli 350 vastaajasta oli vanhempia.

Jäävätkö Balkanin maiden EU-toiveet haaveiksi?

Bulgarian pääministeri Boiko Borissov toivottaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tervetulleeksi  EU-huippukokoukseen Sofiassa.
Bulgarian pääministeri Boiko Borissov toivottaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tervetulleeksi EU-huippukokoukseen Sofiassa keskiviikkona.Stoyan Nenov / EPA

Balkanin maat jonottavat Euroopan unioniin, mutta EU potee laajentumisähkyä. Makedonian, Serbian ja muiden hakijamaiden asemaa pohditaan EU-huippukokouksessa Bulgariassa torstaina.

Sähköalan työkiistaan sopu

Sähköjohto pistorasiassa.
Ilkka Kemppinen / Yle

Sähköistys- ja sähköasennusalaa koskevassa työriidassa on päästy sopuun, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto (siirryt toiseen palveluun). Kaikki työriidan osapuolet hyväksyivät aamuyöllä virkaa tekevän valtakunnansovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen.

Kongon terveysministeri: Ebola-epidemia levinnyt miljoonakaupunkiin

Hoitajat kantoivat Ebola-viruksen uhria Monroviassa, Liberiassa syyskuussa 2014.
Hoitajat kantoivat Ebola-viruksen uhria Monroviassa, Liberiassa syyskuussa 2014.Ahmed Jallanzo / EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa pahimmat pelot ovat käyneet toteen, kun ensimmäinen vahvistettu ebolatartunta on havaittu miljoonan asukkaan Mbandakan kaupungissa. Aiemmin tartuntoja tai tartuntaepäilyjä oli todettu ainoastaan Kongon luoteisosassa sijaitsevalla Bikoron alueella.

Helteet väistyvät, paikoin ukkostaa

torstain sääkartta
Yle

Sää epävakaistuu ja viileämpää ilmaa virtaa Suomeen, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Torstain aikana sadekuuroja voi tulla niin etelässä kuin pohjoisessakin. Iltapäivällä säärintama ulottuu Varsinais-Suomesta Kainuuseen, sade- ja ukkoskuuroja tulee yleisimmin etelä- ja itäosassa maata.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.