Helteet hissasivat järvien pintalämpötilat tappiin – poikkeamat ajankohtaan nähden harvinaisen suuria

Talviturkin heittämistä kannattaa harkita, sillä pian tapahtuu notkahdus kohti haaleampia vesiä ennen kesälämpimiä.

järvet
Kartta pintavesien lämpötiloista.
Yle

Nyt on Järvi-Suomessa uimareilla hyvät oltavat: järvien pintalämpötilat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimät.

Lämpöinen toukokuu on tuottanut tähän mennessä (keskiviikkoon) kuusi hellepäivää ja paikoin seitsemännen kerran helleraja mennee rikki vielä torstaina. Helteet ovat porottaneet samalla järvet lämpimiksi.

Tässä todistusaineistoa: lämpimintä vesi on Tammelan Kuivajärvellä (19,8 astetta), mikä on 7,8 astetta tavanomaista lämpimämpää. Suurin poikkeama on Pielavedellä (10,5 astetta), kun järven läpötila on 16,4 astetta. Tiedot ilmenevät Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n tilastosta (siirryt toiseen palveluun).

Nyrkkisääntö on, että kaikki avoinna olevat järvet ovat nyt normaalia lämpimämpiä useita asteita Säkylän Pyhäjärveä lukuunottamatta, missä poikkeama on 0,4 astetta normaalia kylmemmän puolella – vesi on 10,9 asteista. Vahva uintisuositus, sanoisi avantouimari.

Uimista kannattaakin harkita nopsaan, sillä jo torstaina kylmän koura alkaa ottaa otetaan pohjoisessa ja lännessä pudottamalla lämpötiloja jopa kymmenellä asteella. Vesi tietysti seurailee perässä ennen kuin jälleen lämpenee.

Uimaveden lämpötila on suhteellista

Mikä sitten on sopiva uimaveden lämpötila, onkin filosofinen kysymys. Muistettakoon, että lämpimin vesi on nyt 19,8-asteista.

Avantouimareilta ei kannata kysyä. Vilkkaalla Vauva.fi -keskustelupalstalla (siirryt toiseen palveluun) kysytäänkin, onko 20-asteinen vesi lämmintä uida vai tuntuuko kylmältä? Ihan varmaa vastausta sieltäkään ei saa, mutta siteerattakoon sieltä muuan anekdootti, joka tuntunee ainakin 80-luvulla nuoruuttaan eläneistä kovin tutulta.

"Mun nuoruudessa (kouluaikana) aikuisten altaat oli Hgissä 18-22 astetta ja oltiin kaikki ihan sinisinä. Sitten seuraavana päivänä kolmannes pois koulusta flunssan takia ja melkein kaikki niiskutti", muistelee muuan palstalainen.

Mutta se onkin historiaa. Helsingin kaupunki ilmoittaa, että esimerkiksi Itäkeskuksen uimahallin (siirryt toiseen palveluun) ison altaan lämpötila on 27-28 astetta. Siinä on Suomen järvillä haastetta.

Realismia järviuintiin tuo Lahden uimarien laulu (siirryt toiseen palveluun) (sanat Okvalti): "Tää Suomen kesä meille luotu on,/ ett olis meillä aika suruton. /Siks järvessä sä aikas vietä, /unhoittaa et sitä vielä /talvellakaan saata konsanaan – konsanaan!"

Unhoittumaton kokemus viitannee järvien pintalämpötilaan, noin yleisellä tasolla.

Nyt siis viettämään aikaa tavanomaista lämpimämpiin järvivesiin ja pian. Tosin kaikkialla se ei ole mahdollista. Esimerkiksi Kilpisjärvellä (siirryt toiseen palveluun) on edelleen 75 senttiä jäätä. On siinäkin jotain poikkeuksellista: se on pitkän ajan keskiarvoa seitsemän senttiä vähemmän.