USA:n senaatin tiedusteluvaliokunta: Venäjä tuki vaaleissa Donald Trumpia ja pyrki vahingoittamaan Hillary Clintonia

Tiedusteluvaliokunnan kanta poikkeaa täysin edustajainhuoneen republikaaniryhmän kannasta.

Venäjä
Kuvassa Mark Warner ja Richard Burr
Virginian senaattori, demokraattien Mark Warner (vasemmalla) ja senaatin tiedusteluvaliokunnan lautakunnan puheenjohtaja, republikaanien Richard Burr.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunta on julkaissut kannanottonsa Venäjän väitetystä puuttumisesta Yhdysvaltain toissa vuoden presidentinvaaleihin.

Valiokunta päätyi täysin samalle kannalle kuin Yhdysvaltain tiedusteluelimet, joiden mukaan Venäjä pyrki voimakkaasti vaikuttamaan vaalien lopputulokseen.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä olisi ennennäkemättömällä tavalla yrittänyt vaikuttaa vuoden 2016 vaaleihin, kirjoittivat lautakunnan puheenjohtaja, republikaanien Richard Burr ja varapuheenjohtaja, demokraattien Mark Warner yhteisessä lausunnossaan.

– Venäjän toimet olivat laajoja ja teknisesti kehittyneitä, ja presidentti [Vladimir] Putinin määräyksestä kohdistettu auttamaan Donald Trumpia ja vahingoittamaan Hillary Clintonia, Warner täydensi.

Senaatin valiokunnan kuultavina olivat maan kaikki tärkeimmät tiedustelujohtajat, jotka olivat olleet virassa vaalien aikaan. Paikalla olivat entinen kansallinen tiedustelupäällikkö James Clapper, entinen keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Brennan sekä entinen Kansallisen turvallisuuspalvelu NSA:n johtaja Mike Rogers.

Liittovaltion poliisia FBI:tä vaalien aikaan johtanut James Comey oli kutsuttu kokoukseen, mutta hän ei saapunut paikalle.

Yhdysvalloissa on käynnissä useita muitakin tutkimuksia samasta aiheesta. Venäjän väitettyä vaikutusta tutkivat edustajainhuoneen tutkimuskomitea, senaatin oikeuskomitea sekä oikeusministeriön erityisedustaja Robert Mueller.

Edustajainhuoneen republikaaniryhmä julkisti viime kuussa oman kannanottonsa, jonka mukaan Venäjän vaikutuksesta ei ollut todisteita.

Presidentti Trump on pitänyt puheita Venäjän vaikutuksesta "noitavainona". Myös Venäjä on kiistanyt jyrkästi, että se olisi yrittänyt vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin.

FBI:n nykyinen johtaja Christopher Wray totesi keskiviikkona, ettei Venäjän toimiin kohdistuva tutkimus ole "noitavainoa".

Lähteet: Reuters