1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hizbollah

Persianlahden arabimaat nostivat terroristilistalleen Hizbollahin johtoa

Kuusi Persianlahden arabivaltiota on asettunut Yhdysvaltojen rinnalle vastustamaan päättäväisesti Libanonin Hizbollah-liikettä.

Hizbollah
Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah kuvattuna heinäkuussa 2014.
Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah kuvattuna heinäkuussa 2014.Wael Hamzeh / EPA

Persianlahden arabimaat ovat asettaneet Libanonin Hizbollah-liikkeen johtajia terroristilistalleen.

Alueen arabimaiden yhteistyöjärjestö ilmoitti keskiviikkona, että se pitää nyt kymmentä Hizbollah-johtajaa terroristina. Saudi-Arabian uutistoimisto SPA:n mukaan joukossa on muun muassa Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sekä hänen kakkosmiehensä Naim Qassem.

Lisäksi arabimaat muun muassa jäädyttivät yksittäisten henkilöiden pankkitilejä.

Arabimaiden yhteinen päätös tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona lisäävänsä pakotteita Hizbollahin johtoporrasta vastaan. Lisäksi tiistaina Yhdysvallat asetti pakotteita Iranin pankkisektorille ja nimesi kaksi Iranin keskuspankin johtohahmoa terroristeiksi. Yhdysvallat syyttää miehiä Libanonissa ja Syyriassa toimivan Hizbollah-liikkeen peitellystä rahoittamisesta.

Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston muodostavat Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrain ja Oman.

Yhdysvallat ja monet muut valtiot ovat luokitelleet Hizbollahin terroristijärjestöksi. EU on puolestaan pyrkinyt tekemään eroa Hizbollahin poliittisen ja aseellisen toiminnan välillä.

Aiheesta muualla:

US, Gulf states impose more sanctions on Hezbollah leaders (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi