Hyppää sisältöön

Vuotanut asiakirja paljastaa Italian tulevan hallituksen suunnitelmat: Euroero mahdollistetaan, velkoja mitätöidään, Venäjä-pakotteet nurin

Populistinen Viiden Tähden Liike ja laitaoikeistoa edustava Pohjoisen Liitto ovat loppusuoralla hallitusneuvotteluissaan.

Luigi Di Maio Kuva: Alessandro di Meo / EPA

Italiassa kohistaan julkisuuteen vuotaneesta hallitusohjelmaluonnoksesta (siirryt toiseen palveluun), joka paljastaa tulevan populistihallituksen kovan EU-linjan.

Hallitusneuvotteluita on käyty vaalit voittaneen populistipuolue Viiden Tähden Liikkeen sekä vaaleissa kannatustaan reilusti kasvattaneen, laitaoikeistoon kuuluvan Pohjoisen Liiton välillä.

EU:n toimintaan vaaditaan radikaaleja muutoksia

Ohjelmaluonnoksesta, joka on kirjoitettu 14. toukokuuta, käy ilmi, että puolueet aikovat muun muassa vaatia EU-sääntöjen muutosta siten, että jäsenmaat voivat halutessaan erota euroalueesta.

Kumpikin puolue on aiemmin kertonut ajavansa Italian euroeroa, eli niin sanottua Italexitiä, mutta molemmat vaimensivat äänenpainojaan vaalien alla.

Viiden Tähden Liikkeen johtaja Luigi Di Maio sekä Pohjoisen Liiton johtaja Matteo Salvini ovat vahvistaneet hallitusohjelmaluonnoksen olevan aito. He kuitenkin korostavat sen olevan luonnos, eikä vielä lopullinen hallitusohjelma.

Tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun)he muun muassa toteavat, että tuoreemmissa ohjelmaluonnoksissa ei kyseenalaisteta yhteisvaluutta euroon kuulumista.

Puolueet kuitenkin tiedottivat vielä eilen Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että tuleva hallitus tulee ajamaan EU:n paluuta Maastrichtin sopimusta edeltävään talouspoliittiseen lainsäädäntöön, eli käytännössä euroa-edeltävään aikaan.

Hallistus tulisi myös vaatimaan Euroopan keskuspankkia mitätöimään 250 miljardin euron edestä Italian valtionvelkaa.

Myös EU:n jäsenmailta vaatimaan talouskuriin sekä maahanmuuttopolitiikkaan vaaditaan radikaaleja muutoksia.

Matteo Salvini Kuva: Miguel Medina / AFP

Hallitus aikoo ajaa kansalaispalkkaa, Venäjä-pakotteista luopumista ja luoda kyseenalaisen "sovittelukomitean"

Hallitus aikoo myös ottaa käyttöön 780 euron suuruisen kuukausittaisen kansalaispalkan kaikille työttömille, jonka rahoitukseen hallitus haluaa EU:n osallistuvan.

Hallitusohjelmaluonnos myös vaatii EU:ta poistamaan kaikki Venäjän-vastaiset pakotteet.

Erityisesti Pohjoisen Liitto on perinteisesti suhtautunut Venäjään ystävällismielisesti. Pohjoisen Liitto ja Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolue solmivat viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) jopa virallisen yhteistyösopimuksen.

Italiassa on herättänyt runsaasti keskustelua myös hallitusohjelmaluonnoksen kohta, joka esittää hallitukselle rinnakkaisen päätöksentekoelimen luomista puolueiden välisten erimielisyyksien ratkaisemiseksi.

Tällä "sovittelukomitealla" olisi myös valta tehdä päätöksiä. Tätä on Italiassa pidetty selvästi maan perustuslain vastaisena.

Arvostetun Politico-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) suuri osa hallitusohjelmaluonnoksen vaatimuksista on sekä Italian omien että Euroopan Unionin lakien vastaisia.

Markkinat pelästyivät radikaaleja ehdotuksia

Vaikka kaikki hallitusohjelmaluonnoksen kohdat eivät päätyisi sellaisenaan lopulliseen hallitusohjelmaan, on selvää, että tulevan hallituksen linja tulee ajamaan sen törmäyskurssille EU:n kanssa.

Bloombergin kolumnistin ja tunnetun Italia-asiantuntijan Ferdinando Giuglianon mukaan ainoa tapa käytännössä toteuttaa ehdotettua hallistusohjelmaa on erota EU:sta ja euroalueesta.

Luonnoksen vuotamisen myötä euron kurssi lähti selvään laskuun ja saavutti alimman tasonsa lähes puoleen vuoteen.

Myös Italian taloudellisen tilan mittarina usein käytetty Italian ja Saksan joukkovelkakirjojen tuottoero lähti selvään nousuun.

Salvinin ja Di Maion odotetaan ilmoittavan hallitussovun syntymisestä lähiaikoina, mahdollisesti jo tänään.

Ovi Viiden Tähden Liikkeen ja Pohjoisen Liiton muodostamalle hallitukselle avautui kaksi kuukautta kestäneiden tuloksettomien neuvottelujen jälkeen, kun Pohjoisen Liiton kanssa vaaliliitossa ollut Silvio Berlusconin Forza Italia -puolue salli sen.

Puolueet eivät ole vielä päässeet sopuun siitä, kenestä tulee pääministeri. Sekä Di Maio että Salvini ovat sanoneet voivansa astua sivuun, mikäli puolueet löytävät kolmannen, molempien kannattajia miellyttävän ehdokkaan.

Lue myös: